Românii, fără cumpărături în această zi a săptămânii. Toate magazinele închise

Românii, fără cumpărături în această zi a săptămânii. Toate magazinele închise Sursa foto: Dreamstime

Un proiect de lege ce a fost introdus recent în Parlamentul României, propune ca supermarketurile să fie închise în ziua de duminică, iar în cursul zilei de sâmbătă să fie program scurt.

Potrivit propunerii legislative inițiate de doi membri PNL, fiecare supermarket ar fi obligat să își suspende activitatea în fiecare duminică.

De asemenea, aceste magazine ar fi mutate la o distanță minimă de cinci kilometri față de zonele urbane, adoptând astfel practica unor țări Occidentale.

Program redus la supermarket pe timp de weekend

Cei care sprijină această inițiativă susțin că aplicarea măsurii ar putea avea efecte pozitive asupra magazinelor mai mici și a producătorilor locali, contribuind la dezvoltarea economiei la nivel local.

În ciuda acestor argumente, criticii consideră că propunerea ar putea duce la concedieri masive și la o scădere a veniturilor fiscale, având în vedere că mulți oameni preferă să facă cumpărături în weekend.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform inițiativei legislative, fiecare mare supermarket ar urma să fie deschis între orele 08.00 și 22.00 de luni până vineri, cu program redus între 08.00 și 14.00 în zilele de sâmbătă și să fie închise complet în zilele de duminică.

Fost primar, prins la furat de ciocolată. Dosar penal

Supermarket. Sursa foto: Dreamstime.com

Românii nu sunt de acord cu proiectul

Deși parlamentarii cred că e o măsură bună, o parte din români nu văd propunerea de lege cu ochi buni, menționând că ei doar în weekend în fac cumpărăturile la supermarket.

„Nu e un lucru bun, să ştiţi, pentru că e nevoie. Omul se duce, cumpără”, este de părere un bărbat.

„Cred că ar fi rău, omul se ducea şi cumpăra. Lumea atunci e liberă, când să te duci?

În timpul săptămânii? Eu sunt pensionară, dar cei care au serviciu”, spune o femeie aflată în piaţă.

„Eu în weekend îmi fac cumpărăturile, că în timpul săptămânii muncesc. N-avem încotro, dacă se închid, ne dăm după lege”, crede o altă femeie.

„Să închidă, e o idee bună, că aşa ar mai sta şi lumea liniştită. Pe de altă parte, mulţi îşi fac cumpărăturile sâmbătă şi duminică. Şi pentru supermarketuri ar fi un dezavantaj”, a declarat un alt bărbat, potrivit antena3.ro.

Programul de Crăciun şi Anul Nou al supermarketurilor. Lista cu orarul de funcționare

Supermarket. Sursa: arhivă EVZ

Propunerea, adoptată și de alte țări europene

Alte țări europene, precum Franța, Elveția și Olanda, au deja în vigoare restricții similare privind programul de funcționare al magazinelor în zilele de duminică.

În Franța, reforma programului de funcționare al unui supermarket în zilele de duminică a stârnit nemulțumirea în rândul populației.

În Elveția, cantoanele pot aproba doar patru duminici pe an în care magazinele pot fi deschise.

Însă, chiar și în acele zile, magazinele sunt accesibile doar în marile gări, aeroporturi și stații de benzină.