„Supercomisia” lui Iordache a votat amendamente împotriva „statului paralel”

„Supercomisia” lui Iordache a votat amendamente împotriva „statului paralel”

Majoritatea PSD-ALDE a votat, ieri, în „supercomisia” lui Florin Iordache, care are scopul de a dezbate și de a vota proiectul legilor Justiției, mai multe amendamente privitoare la statutul judecătorilor și al procurorilor

Parlamentarii coaliţiei de guvernământ au decis, cu susținerea UDMR, că magistraţii nu pot fi „lucrători operativi” ai Serviciilor secrete, „acoperiţii” din justiție riscând pedepse cu închisoarea de la 5 la 10 ani. Un alt amendament le interzice magistraților să emită „declaraţii defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului”, dar textul nu defineşte ce înseamnă juridic, o „declaraţiedefăimătoare”. În mijlocul dezbaterilor, Florin Iordache, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc au fost convocați de urgență în biroul președintelui Camerei, Liviu Dragnea, care a „armonizat” solicitările din cadrul coaliției. EVZ vă prezintă amendamentele votate de PSD, ALDE şi UDMR, în condiţiile în care USR s-a opus, iar PNL şi PMP au părăsit şedinţa.

Interzicerea „lucrătorilor operativi”

„Judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Aceștia completează o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori, sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”, potrivit amendamentului adoptat. Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile se face de CSAT şi de comisiile de control al SRI și SIE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demitere și închisoare de la 5 la 10 ani

„Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători şi procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori, încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. (...) Tentativa se pedepsește prin derogare de la orice legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise ori co-semnate de CSAT sau de un serviciu de informații care privește sau are legătură cu justiția este informație de interes public”, conform textului. Apartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, a magistraților va duce la eliberarea din funcţie.

Independența judecătorilor

„Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalităţii de arme şi a drepturilor procesuale ale părţilor. Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent și imparțial și să poată acționa fără nici un fel de restricții, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții, directe sau indirecte, din partea oricărei autorități, fie chiar autorități judiciare. Scopul independenţei judecătorilor consta inclusiv în a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, imparţial şi având la bază doar aplicarea legii. Nu constituie încălcare a independenţei judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuţii prevăzute de lege”, prevede amendamentul. ^

Procurorii, subordonați ministrului Justiției

Comisia a decis că procurorii îşi vor desfăşura activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. „Procurorii și judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile și libertățile individuale sunt garantate și că ordinea publica este protejată. Judecătorii și procurorii trebuie atât să fie, cât și să apară ca fiind independenți unii de ceilalți. Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă”, a mai stabilit comisia.

Scandal parlamentar cu „oi” şi contestaţie la CCR

Prima şedinţă a „supercomisiei” lui Iordache s-a soldat cu un scandal de amploare, care a răbufnit chiar pe holurile Parlamentului, culminând cu lansarea de acuzaţii grave. Mai exact, aleşii PNL-PMP au părăsit dezbaterea, în trombă, scandalizaţi că majoritatea PSD-ALDE refuză sesizarea Comisiei de la Veneţia. La unison, liberalii au acuzat PSD că organizează un „surogat” de dezbatere cu scopul mutilării rapide a legilor Justiţiei. Acestor acuzaţii s-au raliat şi aleşii USR, care s-au certat în permanenţă cu aleşii PSD, ALDE şi UDMR. Senatorul PNL Alina Gorghiu a spus că puterea a încercat să-i transforme pe oamenii opoziţiei în „mobile”, şi că parlamentarii PSD-ALDE stau „ca oile la tăiat” în faţa „înţeleptului grupului”, Florin Iordache. La rându-i, Cătălin Predoiu a catalogat dezbaterea drept „o bădărănie parlamentară” şi „o mişelie politică”. Finalmente, preşedintele PNL Ludovic Orban (foto) a anunţat că PNL va ataca la CCR hotărârea Parlamentului de modificare a regulamentului comisiei speciale. De asemenea, Orban a anunţat că PNL va solicita Comisiei de la Veneţia să trimită o delegaţie în România. „Comisia Iordache este un pluton de execuţie a independenţei justiţiei!”, a avertizat Orban.