Superbacteriile care rezistă la medicamente ar putea declanșa o nouă criză în sănătate

Superbacteriile care rezistă la medicamente ar putea declanșa o nouă criză în sănătate Sursa foto: Arhiva EVZ

Superbacteriile ar putea declanșa o criză de sănătate mai gravă decât Covid-19, avertizează experții. Bacteriile care rezistă la medicamente infectează deja între 50.000 și 70.000 de britanici pe an și provoacă un milion de decese la nivel global.

Superbacteriile care rezistă la medicamente. O nouă criză sanitară

Eforturile de a încetini problema au stagnat deoarece miniștrii și oamenii de știință și-au mutat atenția asupra Covid-19. Profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh, le-a spus parlamentarilor: „Cred că suntem în stadiile destul de avansate ale unei urgențe de sănătate publică la nivel mondial. Problema este că această urgență, spre deosebire de Covid-19, are o ardere lentă. Este una care se acumulează de-a lungul deceniilor.”

Infecțiile comune dezvoltă rezistență antimicrobiană, cunoscută sub numele de AMR, deoarece sunt expuse la atât de multe antibiotice. Utilizarea pe scară largă a medicamentelor la animalele de fermă și la pacienți permite insectelor să se adapteze și să supraviețuiască.

Înseamnă că antibioticele de primă alegere pot înceta să funcționeze și medicii vor avea mai puține opțiuni. Lord Jim O’Neill, autorul unui raport guvernamental, a adăugat: „Daunele economice și ale sănătății cauzate de AMR ar putea fi mult mai grave decât Covid-19 dacă nu o luăm mai în serios.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Gravitatea situației

Bolile care devin mai greu de tratat includ E.coli, MRSA, C.diff – și gonoreea ITS. Aproximativ 2.500 de oameni din Marea Britanie mor deja din cauza infecțiilor netratabile în fiecare an. Medicii se tem că bilanțul va crește și riscul va face operațiile și tratamentele pentru cancer prea riscante pentru persoanele cu un sistem imunitar slab.

Profesorul Alison Holmes, de la Imperial College London, a declarat Comitetului pentru Știință și Tehnologie al Commons: „Impactul asupra a ceea ce putem face în ceea ce privește asistența medicală este o provocare majoră. „Fie că este vorba de a putea oferi o intervenție chirurgicală sigură sau de terapie imunosupresoare adecvată. De asemenea, intervențiile clinice simple, regulate, ar fi complet amenințate și subminate”, a spus acesta potrivit The Sun.