Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Super-arma rușilor le pulverizează americanilor sistemul de alianțe?
Super-arma rușilor le pulverizează americanilor sistemul de alianțe?

Super-arma rușilor le pulverizează americanilor sistemul de alianțe?

Sistemul de apărare antiaeriană S-400 fabricat de Rusia nu reprezintă numai o amenințare militară la adresa Statelor Unite, ci și o marfă foarte căutată la export. Țări precum India și China au primit-o sau urmează să o primească. Turcia, deși țară membră NATO, a recepționat încă din 2019 primele transporturi și va pune în funcțiune sistemul anul acesta. Mai nou, Arabia Saudită (cel mai fidel aliat al americanilor din Golful Persic) și Irakul (care, în ciuda tensiunilor din relațiile bilaterale, are pe teritoriul său baze americane) vor și ele să cumpere superarma rușilor, spre disperarea SUA.

Chiar mai grav pentru americani este, însă, faptul că sistemul Patriot s-a dovedit vulmerabil în condiții de luptă. „De exemplu, după Războiul din Golful din 1991, s-a aflat că doar un mic procent din rachetele irakiene Scud au fost doborâte de bateriile Patriot.

În atacul cu rachete irakiene asupra cazărmii militare americane din Dhahran (Arabia Saudită), în februarie 1991, eșecul interceptării sistemului Patriot a costat scump: 27 de soldați morți și 100 de răniți. Mai recent, în 2003, au fost cazuri de interceptări eșuate ale rachetelor balistice învechite lansate de armata lui Saddam Hussein în primele zile ale invaziei în Irak”.

Rușii au descoperit slăbiciunea concurenței ameicane și acum o exploatează nu numai în scop comercial, ci și geostrategic. De exemplu,  au oferit S-400 Arabiei Saudite chiar după atacul cu drone din septembrie 2019 asupra câmpurilor petroliere ale bogatei manarhii saudite.

A fost o lovitură grea pentru americani, pentru că atacul subliniase limitele apărării antiaeriene a Arabiei Saudite, iar aceasta se bazează pe un sofisticat sistem de rachete Patriot sol-aer și radare asociate. Dar rușii vizează să-și vândă marfa și altor țări.  Conform zvonurilor, și Irakul are în vedere achiziționarea S-400, deși nu a deschis formal negocieri cu Moscova. India lui Narendra Modi este și ea pe lista de așteptare.

Directorul adjunct al Serviciului Federal pentru cooperare tehnico-militară, Vladimir Drozhzhov, a declarat pentru agenția Interfax că Rusia va începe să furnizeze sistemelor de rachete aeriene S-400 către India până la sfârșitul anului 2021, pe baza unui contract de 5 miliarde de dolari încheiat  în 2018. Sunt lovituri grele pentru americani care nu pierd doar clienți pentru industria militară, ci își văd amenințat și sistemul de alianțe.

Așa se explică, de altfel, și faptul că Washingtonul a reacționat relativ calm la “trădarea aliaților”, preferând să înghită umilința până când SUA  vor avea un sistem mai bun decât superarma rușilor. Nu de alta, dar Trump nu a vrut să pună la încercare loialitatea „prietenilor”,

PAGINA ANTERIOARA