Super-arma rușilor cucerește pașnic lumea! Pentru Europa, însă, amenințarea e colosală

Super-arma rușilor cucerește pașnic lumea! Pentru Europa, însă, amenințarea e colosală

Sistemul de apărare aeriană „Triumf” S-400 al Rusiei e o marfă cu mare căutare la export. Ba, mai mult, reușește să-i pună în mare încurcătură pe potențialii inamici ai Kremlinului. NATO, de pildă, nu și-a revenit nici acum de pe urma loviturii pe care a încasat-o din partea Turciei, care a achiziționat sistemul rusesc spre marea supărare a americanilor.

Fără îndoială, sistemul de apărare aeriană al rușilor este o realizare de excepției. “S-400 înregistrează o îmbunătățire semnificativă față de predecesorul său S-300 în ceea ce privește performanța”, scrie de Mark Episkopos pe site-ul nationalinterest.org.

În timp ce S-300 a fost conceput  ca un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, S-400 este compatibil cu patru tipuri de rachetă  de la cele de distanță foarte lungă (400 km), lungă (250 km), medie  (120 km) și scurtă  (40 km). Practic, acest sistem fost conceput pentru a intercepta și doborî orice amenințare venită din cer, avion sau rachetă.

Nu e de mirare, în aceste condiții, de ce din India și până în Turcia, sistemul de apărare aeriană „Triumf” a cucerit lumea, devenind unul dintre cele mai solicitate sisteme de luptă de ultimă generație din Rusia.

Pentru Europa, însă, S-400 este o amenințare. Din ce în ce mai multe astfel de sisteme sunt amplasate în coasta Uniunii Europene. La începutul acestei luni, Flota Baltică a Rusiei a anunțat într-un comnicat: „Noul sistem de rachete de apărare aeriană S-400 Triumf a ajuns la baza sa permanentă în  Regiunea Kaliningrad din zona de practică Kapustin Yar din Astrakhan, după ce testele inițiale au fost efectuate cu succes”.

Nu este primul S-400 din Kaliningrad, o enclavă puternic înarmată a  Rusiei aflată între Lituania și Polonia. În 2012, nimeni n-a acordat, însă, mare importanță întăriri apărării Kaliningradului. Abia în 2016 s-a iscat mai multă vâlvă, pentru că politicienii ruși au prezentat aducerea S-400 și a sistemului Iskander în Kaliningrad drept un răspuns la extinderea scutului anti-rachetă din SUA în Europa de Est.

Alarma înregistrată în Occident a fost cu atât mai mare, cu cât mutarea strategică a rușilor a venit pe fondul escaladării rapide a tensiunilor militare dintre NATO-Rusia în regiunea baltică. Și de această dată, susțin analiștii americani, e vorba de un răspuns al Rusiei la mișcări pe care le consideră ostile. Dacă în 2016 a fost vorba de faptul că a devenit funcțional scutul anti-rachetă de la Deveselu, acum Kremlinul își consolidează forțele de descurajare baltică din cauza faptului că polonezii au investit miliarde de dolari pentru a-și dota armata cu sistemele Patriot.

Ne puteți urmări și pe Google News