Evenimentul Zilei > Sport > ”Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem determinați”. Alpiniștii Colibășanu și Hamor atacă de azi Everestul. Dacă reușesc va fi o PREMIERĂ MONDIALĂ
”Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem determinați”. Alpiniștii Colibășanu și Hamor atacă de azi Everestul. Dacă reușesc va fi o PREMIERĂ MONDIALĂ

”Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem determinați”. Alpiniștii Colibășanu și Hamor atacă de azi Everestul. Dacă reușesc va fi o PREMIERĂ MONDIALĂ

Săptămâna aceasta este hotărâtoare pentru cei doi alpiniști care și-au propus să urce Everestul în premieră Mondială fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Timișoreanul Horia Colibășanu și slovacul Peter Hamor încep escalada istotică.

„Plecam cu șanse mici de reușită, știm asta. Dar mai știm, în același timp, că acum e momentul nostru. Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem rodați că echipă, suntem determinati”, a declarat, luni, Horia Colibășanu.

Horia Colibasanu și Peter Hamor se află în tăbăra de bază a Muntelui Everest (ruta Nordică, Tibet), la 5.200m altitudine. Săptămâna aceasta ei vor încerca să deschidă o rută nouă, fără oxigen suplimentar și fără șerpași.  ”Tatonăm ideea de a deschide o rută nouă pe fața nordică a Muntelui Everest încă din octombrie 2013, când am pus pe hârtie proiectul expediției. Acum suntem hotărâți să o facem”, a mai spus românul.
Horia Colibășanu a urcat deja pe șapte piscuri mai înalte de 8.000 e metri. El este primul alpinist român care își propune o premieră mondială pe cel mai înalt munte din lume. Pe d ealtă parte, partenerul său a bifat 11 optimari.  
Mai trebuie spus că din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar, adică 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu. Sezonul de ascensiune a Muntelui Everest din 2014 a debutat cu o avalanșă pe rută sudică (Nepal), care a produs un număr-record de decese în istoria muntelui, în data de 18 aprilie.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.