Suntem mai aproape de marele dezastru decât ne imaginăm! Aciditatea oceanelor amenință omenirea
- Dodo Romniceanu
- 11 aprilie 2015, 07:40
Nici bomba nucleară și nici topirea ghețarilor nu vor provoca extincția speciei umane, ci aciditatea oceanelor. Cel puțin așa susține un studiu efectuat recent de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.
Situația e chiar îngrijorătoare, atrage atenția studiul cu pricina. Concentrația de dioxid de carbon a crescut cu mult peste limitele de absorbție a oceanelor. Fenomenul acesta s-a produs deja acum 252 milioane de ani în urma unor puternice erupții vulcanice, antrenând dispariția a peste 90% din speciile marine și a peste două treimi din cele terestre. Concluziile au fost trase pe baza probelor furnizate de rocile vechi de peste 250 milioane de ani din Emiratele Arabe, roci aflate pe fundul unui străvechi ocean.
Studii științifice recente ne arată că suntem pe aceeași pantă, de data aceasta din cauza creșterii gazelor cu efect de seră generate de activitățile umane. Matthew Clarkson, geozifician la Universitatea din Edinburgh, spune că rezultatele cercetărilor sunt îngrijorătoare. Proiectul european asupra acidificării oceanelor indica, încă de acum șapte ani, faptul că aciditatea acestora a crescut cu 30% în ultimii 250 de ani, practic de la debutul dezvoltării industriale.
Concret, evoluția dezastruoasă a fost constată cu ajutorul faunei marine. Scoicile și coralii se dizolvă progresiv, mineralele de care acestea au nevoie pentru a exista fiind „măcinate” de căte oceane. „Oamenii de știință bănuiesc de mai multă vreme că o importantă acidificare a oceanelor s-a produs în perioada marilor extincții din toate timpurile, dar până acum nu dispuneau de probe concrete”, mai spune Matthew Clarkson.