Suntem în pragul dezastrului! Semnalul de alarmă tras de specialiști, întreaga Planetă va fi devastată

Suntem în pragul dezastrului! Semnalul de alarmă tras de specialiști, întreaga Planetă va fi devastată Sursa: Pixabay

Temperatura planetei ar putea crește cu peste 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani, avertizează specialiștii climatologi, dacă oamenii nu iau nici o măsură pentru a opri acest lucru. Potrivit acestora sunt riscuri de 50% ca o astfel de situație, echivalentă cu un dezastru planetar, să se producă. O creștere a temperaturii chiar și cu 1,5 grade, ar avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător și ar afecta grav viața pe Pământ.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a transmis într-un nou buletin cu privire la evoluția climatologică pe Pământ, în următoarea perioadă. Conform sursei citate, riscurile ca planeta să se încălzească, în unele perioade, cu mai mult de 1,5 grade Celsius, în următorii cinci ani au crescut la 50%.

Cercetătorii sunt îngrijorați cu ceea ce s-ar putea întâmpla într-un astfel de caz, cu clima și cu mediul înconjurător și trag un semnal de alarmă, solicitând măsuri urgente din partea factorilor de decizie.

Conform buletinului informativ, nu există nici o urmă de îndoială că în următorii ani, între 2022 și 2026 ne vom confrunta cu temperaturi record. Este aproape sigur, atrag atenția specialiștii că în această perioadă vom depăși recordul de temperatură ridicată. Specialiștii încearcă să mai calmeze situația precizând că o depăşire temporară a acestui prag, de încălzire cu 1,5 grade Celsius, pe parcursul unui an nu este sinonimă cu o depăşire de durată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice vizează atingerea unor obiective menite să ducă la limitarea creşterii temperaturii medii globale cu cel mult 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, cu 1,5 grade.

Buletinul publicat de OMM precizează că probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant începând cu 2015. Acesta este considerat anul în care nu a existat nici un risc de creștere a temperaturilor globale.

Riscurile de creștere a nivelului de încălzire au crescut

Ulterior, însă, în perioada 2017 - 2021, probabilitatea de depăşire a pragului de 1,5 – 2 grade Celsius a fost de 10%. Acesta a crescut la aproape 50% pentru intervalul 2022 - 2026, a indicat OMM. Ceea ce înseamnă că riscurile de încălzire globală s-au accelerat.

„Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris. Ea indică punctul în care efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă. Atât timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească.

În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Oficialul OMM a mai subliniat și faptul că încălzirea Arcticii este „deosebit de pronunţată”, iar condiţiile care predomină în această regiune vor produce consecințe asupra întregii planete.