Suntem în pericol? Apariția din Univers care i-a speriat pe oamenii de știință

Suntem în pericol? La marginea sistemului nostru solar este „Planeta 9” sau o gaură neagră?

Astronomii cred că la marginea sistemului solar ar putea fi o gaură neagră formată după big bang. Dar mai există o ipoteză. Acest mare obiect poate fi o planetă - așa-numita „Planetă 9” sau „Planeta X”.

 Dar există și o altă posibilitate: ar putea fi o gaură neagră. Dincolo de planetele uriașe ale sistemului solar exterior se află o vastă pustietate. Majoritatea astronomilor cred că este locuită de o populație de lumi mici, înghețate, asemănătoare cu Pluto, iar mai multe grupuri s-au dedicat urmăririi acestor planete pitice.

Se suspectează că ceva mare pândește acolo: o planetă mult mai mare ca masa Pământului

Ei cred că această lume ipotetică, cunoscută sub numele de Planeta 9, își trădează prezența prin modul în care gravitația sa a aliniat orbitele unui grup al acestor corpuri mici și înghețate. Problema este că nimeni nu-și poate imagina cum s-ar putea forma o planetă suficient de mare pentru a face asta atât de departe de soare.

„Tot ce știm este că există un obiect al unei anumite mase acolo”, spune Jakub Scholtz , teoretician la Universitatea Durham din Marea Britanie. „Observațiile pe care le avem nu ne pot spune ce este acel obiect”.

Dar dacă nu-i o planetă, atunci ce este?

Scholtz suspectează că ar putea fi ceva și mai exotic: o gaură neagră primordială, una forjată în big bang. Dacă are dreptate, ar fi o descoperire uimitoare.

Găurile negre primordiale ne-ar oferi o nouă fereastră către universul timpuriu. Ar putea cuprinde chiar și materia întunecată, substanța misterioasă care ține galaxiile unite. Toate acestea explică de ce cosmologii au cercetat universul pentru ei. Dar nimeni nu îndrăznise să afirme că am putea găsi una în curtea noastră.

Întrebarea acum este: cum putem determina care este sursa misterioasă de gravitație care se ascunde la marginea sistemului nostru solar?

Toate speranţele stau în Observatorul Rubin. Singurul care ar putea zdrobi misterul de la marginea sistemului nostru solar

Astronomii cercetează deja cerul pentru orice semn al existenței „Planetei 9” și în curând ar putea vâna și ipotetica gaură neagră, cu ajutorul Observatorului Vera C. Rubin. Este un telescop uriaş aflat în construcție în Anzii Chilieni, care va începe o scanare a sistemului nostru solar în 2022.

Observatorul Rubin va fi extrem de sensibil și, timp de 10 ani va scana în mod repetat bucăți mari de cer, obținând astfel o mulțime date fără precedent, au spus oamenii de știință. De exemplu, datele vor permite astronomilor să sondeze natura misterioaselor energii întunecate și a materiei întunecate, să găsească și să urmărească un număr mare de asteroizi potențial periculoși și să studieze formarea și evoluția Căii Lactee, printre altele. Telescopul va putea, de asemenea, detecta o potențială „semnătură” a unei găuri negre.

„În vecinătatea unei găuri negre, corpurile cerești mici care se apropie de acesta se vor topi ca urmare a temperaturilor ridicate”, a spus autorul principal al unui studiu, Amir Siraj, student la Universitatea Harvard.

Datele obținute de telescop ar trebui să fie în măsură să confirme sau să infirme ipotezele Planetei 9 și găurii negre după primul an de scanare, potrivit studiului, care a fost acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal Letters, scrie newscientist.