Sunt femeile mai expresive decat barbatii? Ce ne spune un software realizat de Microsoft

Sunt femeile mai expresive decat barbatii? Ce ne spune un software realizat de Microsoft

Un grup de cercetatori de la Yale University in colaborare cu grupul de cercetare de la Microsoft a raspuns, cu ajutorul unui software care este capabil sa recunoasca expresiile intiparite pe fetele persoanelor, la intrebarea daca femeile sunt mai expresive decat barbatii.

Ba mai mult, intrucat studiul a fost efectuat asupra a mai bine de 2000 de persoane din diverse tari, au fost observate o serie de (aparente) diferente intre comportamenul acestora, in functie de tara din care proveneau.

Femeile au o gama de expresii, se credea, mai bogata decat barbatii. Acestea se dispera, se bucura, se mira sau se supara cu o serie de expresii intiparite pe fata care, de multe ori, este usor de descifrat. Ajunge sa ne gandim la femeile din familia noastra si suntem imediat capabili sa ni le imaginam in momente diferite, cu expresii ale fetelor diferite. Zambesc sau sunt incruntate? Au o expresie de mirare, cu sprancenele ridicate sau, dimpotriva, de dezgust, stramband din gura? Nu doar femeile insa au o gama bogata de expresii ale fetei ci si barbatii. Se credea insa ca barbatii sunt mai putin expresivi, acestia avand un numar limitat de expresii pe care le tot folosesc. Femeilor li se citeste pe fata starea emotiva in timp ce barbatii reusesc sa ascunda emotiile. Sau, cum spunea regizorul Sergio Leone despre Clint Eastwood, acesta ar avea doar doua expresii: cu sau fara palarie.

Este insa acest lucru adevarat, au barbatii o expresivitate redusa fata de femei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a raspunde la aceasta intrebare un grup de cercetatori de la Yale University, in colaborare cu alte institute stiintifice si cu grupul de cercetare de la Microsoft, a efectuat un studiu stiintific, rezultatele caruia au fost recent publicate in revista PLOS One.

Pana in prezent marea parte a studiilor de acest gen au luat in considerare doar surasul persoanelor, si ajungeau la concluzia ca femeile (care surad mai mult) sunt mai expresive decat barbatii. Exsta insa o gama foarte vasta de expresii care trebuie luate in calcul daca vrem un rezultat mai serios. Este exact ceea ce si-au propus cercetatorii americani, care au reclutat un numar de 2106 voluntari din Franta, Germania, China, SUA si Marea Britanie pentru realizarea acestui studiu. Participantilor la test le-au fost aratate o serie de 10 filmulete (publicitati) si pe durata vizionarii expresiile fetelor erau inregistrate cu ajutorul unei web-cam. Ulterior, cu ajutorul unui software de analiza faciala pus la punct de catre Microsoft, se analizau expresiile celor reclutati.

S-a ajuns la concluzia ca femeile si barbati au cam acelasi numar de expresii faciale, insa acestea se manifesta in emotii diferite.

Femeie surad mai mult decat barabatii si au o tendinta mai mare de a-si ridica sprancenele, ceea ce se intampla, sustin cercetatorii, mai ales in cazul fricii sau al tristetii. Barbatii se incrunta mai des, ceea ce ar reprezenta o manifestare a furiei, a concentrarii intense sau a unei stari confuzionale.

Starile emotive ale unei persoane nu depind atat de sexul acesteia cat de starea de spirit si caracterul persoanei. Astfel, multi barbati pot avea game expresive mai bogate decat anumite femei, sau invers. In medie insa, cantitatea expresiilor fetei este aceeasi si la unii si la ceilalti.

Cercetatorii au observat insa o serie de diferente in functie de regiunea de provenienta a celor care au participat la test. Astfel, s-a constatat ca femeile din SUA  erau cele care suradeau cel mai mult, in timp ce femeile din Germania si Marea Britanie se incruntau mai putin ca celelalte. Totusi, tinand cont de faptul ca participantii la test erau costienti de faptul ca erau filmati, acest lucru ar putea sa fi avut o influenta asupra reactiilor acestora. Motiv pentru care, in ciuda studiului riguros, nu ne ramane decat sa suradem si, pe cat posibil de aici inainte sa ne incruntam cat mai putin

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro