Summitul UE despre Turcia. Toate opţiunile sunt pe masă

Acţiunile ilegale ale Turciei au fost discutate la summitul extraordinar al UE care s-a desfăşurat miercuri prin teleconferinţă, având ca temă principală evoluţiile din Belarus.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat susţinerea UE faţă de Grecia şi Cipru, spunând că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Concret, preşedintele Consiliului European a subliniat: „Am avut ocazia să discutăm situaţia din estul Mediteranei. Acest subiect şi relaţiile noastre cu Turcia au fost ridicate de diferite state-membre. Am exprimat deplina noastră solidaritate faţă de Grecia şi Cipru şi am reiterat concluziile noastre anterioare cu privire la activităţile ilegale legate de foraje. Am convenit să revenim în septembrie. Toate opţiunile sunt pe masă”.

Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din estul Mediteranei. „Dorim detensionarea situaţiei”, a spus Merkel, exprimându-şi, la rândul ei, solidaritatea faţă de drepturile Greciei şi Ciprului în regiune.

Potrivit lui Merkel, Germania acţionează în direcţia demarării unui dialog pe tema divergenţelor legate de delimitarea graniţelor maritime între Grecia şi Turcia, subliniind că trebuie reînceput dialogul care a fost sistat în 2016.

La sfârşit, Merkel a făcut trimitere la summitul UE din luna septembrie, precizând că la acest summit vor fi discutate în detaliu relaţiile cu Turcia.

Pe de altă parte, iniţiativa Germaniei de a demara un dialog care să detensioneze situaţia din Mediterana s-a aflat în centrul contactelor pe care ministrul grec de externe, Nikos Dendias, le-a avut, marți, în Cipru, cu preşedintele Republicii, Nikos Anastasiades, şi cu ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides.

Potrivit unor informaţii obţinute de Deutsche Welle, în discuţiile purtate timp de mai multe ore s-a încercat o coordonare între Nicosia şi Atena întrucât se estimează că medierea pe care Germania o va realiza pentru începerea dialogului ar putea da roade, iar acest dialog între Atena şi Ankara ar putea începe după expirarea pe 23 august a notificării Navtex emise de Turcia.

Potrivit acelorași informații, vizita lui Dendias în Cipru a fost considerată necesară, deoarece inițiativa germană are în vedere, pe lângă dialogul Grecia-Turcia, şi detensionarea situaţiei din Zona Economică Exclusivă a Ciprului. Intenţia Germaniei, cât și a UE este de a găsi o modalitate de începere a dialogului între Cipru și Turcia.

Vorbind miercuri la postul public de radio, ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides, a subliniat că Nicosia nu se va opune unei asemenea eventualităţi, precizând că Republica Cipru este gata să discute cu toate statele vecine pe baza dreptului internațional.

În ceea ce privește problema generată de nerecunoașterea Republicii Cipru de către Turcia, ministrul de externe cipriot a spus că acest fapt nu poate fi un „impediment”.

Trebuie de asemenea precizat că în timpul contactelor de marți au fost luate decizii cu privire la acţiunile viitoare ale celor două guverne în vederea impunerii de sancţiuni europene împotriva Ankarei.

În legătură cu acest subiect, Nikos Christodoulides s-a limitat la a spune că rezultatul dorit al oricăror acţiuni este să existe o dezescaldare a tensiunilor şi să se pună capăt acţiunilor ilegale ale Turciei.