Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a făcut apariția la summitul Comunității Politice Europene care se desfășoară în Republica Moldova. El a fost întâmpinat de președintele Maia Sandu și condus în Castelul Mimi, unde se desfășoară evenimentul. Înainte de reuniunea oficială, președintele Ucrainei a susținut o declarație de presă, în fața jurnaliștilor acreditați la eveniment.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află pentru prima oară într-o vizită la Chișinău, de la începutul războiului din Ucraina. El va participa la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, alături de lideri politici din aproape toate statele Europei. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de capitala Chișinău.
Volodimir Zelenski și Maia Sandu au susținut o serie de declarații de presă, comune, în care au vorbit despre importanța evenimentului și despre așteptările pe care le au de la acest summit.
Maia Sandu a mulțumit Ucrainei pentru că ține Rusia departe de granițele Moldovei și a precizat că susține formula de pace pe care a propus-o Kievul pentru a pune capăt războiului.
„Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi. Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova susține formula de pace propusă de Ucraina și susține inițiativa creării unui Tribunal Internațional Special pentru judecarea crimelor de agresiune din Ucraina. Vă rog investiți în țările noastre, vă rog aveți încredere în noi și în viitorul nostru. Aceasta este contribuția voastră la stabilitatea continentului”, a declarat Maia Sandu.
Zelenski vorbește despre Coaliția Patriot
În acest context, Volodimir Zelenski a precizat că țara sa este pregătită să adere la NATO și că așteaptă o confirmare din partea Alianței. Președintele Ucrainei a vorbit despre o nouă „Coaliție Patriot” menită să suțină eforturile militare ale Ucrainei în fața Rusiei.
„Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Granțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o Coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de lupă. Mulțumesc foarte mult Moldovei”, a declarat Volodimir Zelenski.
Totodată, el a avertizat cu privire la intențiile Rusiei de a ataca și alte state ale Europei, arătând că este nevoie de garanții de securitate atât pentru țara sa, cât și pentru Moldova.
„Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată. (...) Cred că Jens Stoltenberg ne susține, mi-a spus asta când am avut întâlniri bilaterale, dar avem nevoie de întreaga alianță să fie alături de noi”, a declarat Volodimir Zelenski.
Volodmir Zelenski a vorbit și despre relațiile dintre Moldova și Ucraina, despre viitorul comun, în Uniunea Europeană.
„Astăzi urmează să discutăm despre relațiile bilaterale, proiecte prioritare și de infrastructură. Republica Moldova este un partener important pentru noi. Credem în viitorul nostru european. Trebuie să mergem împreună, umăr la umăr. Avem nevoie de unitate din partea partenerilor noștri”, a spus Volodimir Zelenski.
Summit istoric în Republica Moldova
Republica Moldova găzduieşte un eveniment unic în istoria sa. Peste 50 de lideri din Europa vor participa la doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Acesta este un for de discuții înființat în urmă cu un an, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Alegerea acestei țări din estul Europei, fostă republică sovietică, ca loc de desfășurare a reuniunii este un semn de susținere pentru regimul de la Chișinău, dar și pentru Ucraina. Alegerea reprezintă un semnal cu privire la angajamentul colectiv al Europei în fața agresivității ruse, dar și o sfidare la adresa lui Vladimir Putin care a considerat regiunea ca făcând parte din sfera sa de influență.
În cadrul acestui al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, creată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, vor fi abordate diferite probleme, de la securitatea cibernetică la migraţie şi securitate energetică. De asemenea, va fi o oportunitate de a discuta tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan şi Armenia la recentele confruntări din nordul Kosovo.