Summit UE complicat in Portugalia

Summit UE complicat in Portugalia

Ministrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-au intalnit incepand de ieri la Viana do Castelo, in Portugalia, pentru a evalua pentru prima data la nivel politic sansele adoptarii la termenul stabilit a Tratatului de Reforma si a discuta o lunga serie de probleme cu care se confrunta blocul comunitar.

Documentul, care va debloca institutional Uniunea cu 27 de membri, este in prezent redactat de expertii juridici ai tarilor membre si ar trebui definitivat si semnat de liderii UE, in urmatoarele sase saptamani.

O serie de obiectii sunt insa inevitabile, in ciuda compromisului atins in timpul presedintiei germane. Una dintre temele aflate in discutie este dorinta Marii Britanii de a nu adopta Carta Europeana a Drepturilor Omului si prevederile in materie de justitie si afaceri interne.

O alta problema se refera la modul in care va fi mentinut compromisul, data fiind situatia electorala nesigura din Polonia, stat care si in perioada unei relative stabilitati politice interne a avut obiectii persistente in privinta formei finale a Tratatului.

Sefii diplomatiilor europene discuta, de asemenea, despre cadrul exact al politicii externe si detaliile organizarii viitorului serviciu diplomatic al UE.

Relatia cu Rusia, subiect sensibil

Ministrii de externe din UE vor aborda la Viana do Castelo modalitatile de imbunatatire a relatiilor blocului comunitar cu Rusia, deteriorate serios in ultima perioada. Seria de dezacorduri si puncte de frictiune este impresionanta.  

Amplasarea elementelor scutului american antiracheta in Cehia si Polonia si negocierile privind statutul provinciei sarbe Kosovo sunt cele mai importante.

Relatia UE-Rusia este insa afectata si de tensiunile dintre Londra si Moscova generate de cazul Alexandr Litvinenko, fostul agent KGB otravit la Londra cu substante radioactive. Refuzul Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect identificat de politia britanica, a generat o confruntare diplomatica cu expulzari de personal.

Noile deteriorari se adauga tensiunilor de natura comerciala legate de embargoul impus de Rusia asupra produselor agricole poloneze si de aprovizionarea Europei cu energie ruseasca.

Ne puteți urmări și pe Google News