Blocarea planului european de redresare de către Budapesta și Varșovia va pune lupta împotriva epidemiei în fundal, joi, la summit-ul prin videoconferință al celor 27, în căutarea unei soluții pentru ieșirea din criză.
Summit-ul, care reunește șefii de stat și de guvern europeni începând cu ora 18:00, urma să fie dedicat în principal gestionării epidemiei Covid-19, cu scopul coordonării „pentru a evita un al treilea val” la începutul anului 2021.
Subiectul va fi discutat, la fel și intensificarea negocierilor post-Brexit. Dar paralizia bugetului UE în urma veto-ului maghiar și polonez va fi în centrul discuțiilor: „Va fi elefantul din sufragerie”, potrivit unei surse diplomatice.
Varșovia și Budapesta s-au opus cu înverșunare unui mecanism care condiționează plata fondurilor europene de respectarea statului de drept (independența sistemului judiciar, a mass-media etc.). Trebuie ratificat de o majoritate calificată a statelor – deci fără ele.
Ca represalii, Ungaria și Polonia s-au opus, luni, unei decizii care permite UE să strângă fonduri pentru finanțarea planului său de relansare, 750 miliarde de euro, blocând - în lipsa unanimității necesare - bugetul european pentru 2021-2027 de care se sprijină acest plan, scrie Boursorama.
Începutul unei crize
Iar Slovenia, care nu s-a opus adoptării bugetului, a sprijinit, miercuri , Ungaria și Polonia.
„Aceasta nu este o problemă minoră. Este începutul unei crize care nu va fi rezolvată într-o zi”, a declarat o sursă europeană.
Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat îngrijorarea că țara sa va fi privată de fonduri europene, denunțând o decizie arbitrară a Bruxelles-ului de a-i sancționa politica anti-migranți. El solicită „criterii obiective” și „posibilitatea recursului legal”.
Pe aceeași lungime de undă, omologul său sloven Janez Jansa consideră că „numai un organ judiciar independent poate spune ce este statul de drept”.
„Această neîncredere” față de Comisie, executivul European, este tradițională”, analizează o sursă europeană de rang înalt.
Mai mulți diplomați evocă posibilitatea „restabilirii garanțiilor” cu privire la imparțialitatea mecanismului de acordare a promisiunilor pentru Budapesta, reafirmând că statul vizat va putea să se apere și să sesizeze Curtea de Justiție a UE.
Dar va fi suficient acest lucru pentru a convinge guvernul ultraconservator din Varșovia, care pretinde că își apără valorile într-un „conflict ideologic” cu „oligarhia europeană”?
Bruxelles invocă iar mai multe viteze
UE studiază posibile „clarificări tehnice”, dar „vom analiza, dacă este necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără țările care blochează”, a avertizat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.
Planul de redresare ar putea face obiectul unui acord interguvernamental care să excludă statele „rebele”, o opțiune complexă din punct de vedere tehnic și „prematură”, dar „care este pe masă”, potrivit unei surse europene.
O renegociere a compromisurilor dificil de găsit cu deputații europeni pare exclusă.
„Acordurile obținute, atât în ceea ce privește cadrul bugetar, cât și în ceea ce privește statul de drept, nu pot fi redeschise în niciun caz. Nu vom face noi concesii”, a declarat sec Parlamentul European miercuri.
Exasperarea generală este perceptibilă: „Când vedeți pozițiile Poloniei și Ungariei în ceea ce privește migrația, climatul, statul de drept, bugetul, acestea sunt o mulțime de subiecte în care au dificultăți. Să-I întrebăm ce vor atunci de la această Uniune”, a ironizat un diplomat.
Viktor Orban ar putea juca cu timpul pentru că știe că țările din Sud au nevoie urgentă de planul de redresare, explică o sursă internă a Partidului Popular European (PPE), partidul de dreapta căruia îi aparțin liderii unguri și sloveni.
Un joc periculos din moment ce Varșovia și Budapesta, principalii beneficiari neti ai fondurilor europene, au, de asemenea, multe de pierdut.
Joi nu se așteaptă nicio soluție: această întâlnire programată să dureze trei ore va fi „o oportunitate pentru un schimb de opinii”, dar „lipsa contactului fizic este un dezavantaj”. Întâlnirea va exacerba frustrările și anxietățile, sunt de așteptat câteva zile de dramă și întuneric”, afirmă o sursă europeană.