Suma pe care România o pierde anual din TVA. Comisia Europeană are estimări exacte

În anul 2019, statul român a pierdut în jur de 28 de miliarde de lei, reprezentând valoarea TVA-ului pe care ANAF nu a reușit să-l încaseze, la buget, de la societățile comerciale, arată estimările date publicității de Comisia Europeană.

Potrivit calculelor făcute de Comisia Europeană, în 2019, veniturile pe care statul român ar fi trebuit să le încaseze din colectarea TVA au fost estimate la 98,35 miliarde lei. Din această sumă, ANAF a încasat efectiv, la buget, în jur de 65,4 miliarde de lei.

Din diferența de 32,9 miliarde de lei, reprezentând 33,4% din valoarea totală a TVA, inspectorii ANAF a calculat obligații fiscale recuperabile de 5,1 miliarde de lei. Calculul se bazează pe informații aflate în baza de date oficială, reprezentând TVA declarat și neîncasat sau identificat în urma controalelor efectuate de inspectori la diferite firme.

În aceste condiții, conform estimărilor Comisiei Europene, în 2019 a mai rămas un rest de 27,8 miliarde de lei pe care statul nu-l mai poate recupera. Trebuie spus că analizele Comisiei iau în considerare inclusiv sumele care ar putea fi obținute din fiscalizarea economiei subterane, conform profit.ro.

Situația a stat la fel de rău și în anul 2018, pentru care Comisia Europeană a publicat datele finale. România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea TVA, cu un deficit de încasare de aproape 34%, mult peste media înregistrată la nivelul Uniunii Europene care a fost de 11%.

Viitorul nu sună bine

De asemenea, nici pentru acest an, 2020, estimările nu sunt tocmai optimiste, având în vedere că situația economică este afectată puternic de criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus. Comisia Europeană estimează că deficitul de încasare la TVA va crește considerabil în anul 2020.

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) una dintre cele mai importante surse de venit care alimentează bugetul de stat, după contribuțiile de asigurări percepute de la angajați și de la angajatori. Anul trecut, în 2019, sumele atrase din TVA au reprezentat peste 20% din totalul veniturilor colectate la buget.

Având în vedere aceste aspect, trebuie spus inspectorii de la Antifraudă derulează în această perioadă numeroase controale, în vederea combaterii fraudei fiscale, mai ales. Totodată, ANAF a intensificat controalele pentru combaterea fraudei transfrontaliere, care vizează eliminarea firmelor fantomă, parte a lanțurilor evazioniste care acționează în domeniul comerțului cu mărfuri de import.