Sulfina Barbu, realeasă în fruntea OF-PDL. Femeile PDL nu mai vor să fie judecate după poşete

Sulfina Barbu, realeasă în fruntea OF-PDL. Femeile PDL nu mai vor să fie judecate după poşete

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu, a fost aleasă preşedinte al Organizaţiei de Femei a PDL, cu 967 de voturi pentru şi 30 anulate. Prim-vicepreşedinte este Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc, aleasă cu 939 de voturi pentru şi 45 de voturi anulate. Succesul celor două nu este o surpriză, întrucât fiecare a candidat singură pe loc. Secretar general al OF-PDL este Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

O mulţime de femei, coadă la făcut poze cu Elena Udrea şi candidaţi unici pentru principalele funcţii de conducere. Aşa a arătat Convenţia Naţională a OF-PDL care a reconfirmat-o în funcţia de preşedinte pe Sulfina Barbu, secondată de consilierul prim-ministrului, Andreea Paul-Vass.

Discursurile motivante ale participantelor şi repetatele lor afirmaţii conform cărora femeile sunt coloana vertebrală şi forţa PDL au fost ştirbite de realitatea care arată că numai în jur de 10% dintre parlamentari şi 3% dintre primari sunt de sex feminin, cifre furnizate de foarte indignata Andreea Paul-Vass. Mai puţin vehementă ca ton, Elena Udrea a recunoscut la rândul ei că femeile în politică sunt discriminate, în timp ce secretarul general al PDL, Ioan Oltean, le-a transmis doamnelor că nu trebuie să se aştepte să le dea cineva puterea, ci că trebuie să şi-o ia singure.

Un aspect semnificativ cu privire la greutatea şi importanţa OF-PDL în cadrul partidului este şi faptul că, exceptând-o pe Sulfina Barbu, care este ministrul Muncii, niciuna dintre femeile importante din PDL nu este membru în conducerea organizaţiei, fie că este vorba despre miniştri ca Anca Boagiu sau Elena Udrea, fie, ca de Roberta Anastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor, sau de lideri ca Monica Macovei.

Sulfina Barbu şi Andreea Vass şi-au pierdut rândul din cauza presei

Vedeta Convenţiei nu a fost Sulfina Barbu, ci, oarecum previzibil, Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. În pauza de vot, Udrea şi-a petrecut în jur de două ore vorbind cu participantele şi făcând poze alături de acestea. Mai puţin anturat decât Udrea, dar fără să ducă lipsă de solicitări, vicepreşedintele PDL Toader Paleologu a fost unul dintre puţinii bărbaţi prezenţi la eveniment. El s-a achitat de îndatoriri cu entuziasm, strângând mâini, pupând doamnele, stând la pozat fie că era importalizat cu aparatul foto, fie cu telefonul mobil. Paleologu a explicat că a venit să o susţină pe Andreea Paul-Vass, care îi sprijinise la rândul ei candidatura la preşedinţia PDL la Convenţia Naţională din primăvara acestui an. În ciuda susţinerii sale, Vass şi-a pierdut rândul la discursul de candidatură pentru că se afla pe hol dând declaraţii presei. Cu acest prilej, consiliera premierului a calificat reporterul Antenei 3 ca fiind "autist" după ce acesta îi pusese o întrebare despre impozitarea pensiilor, subiect pe care premierul tocmai îl respinsese în timpul discursului său. Mass-media a făcut în continuare victime. Anunţarea votului pentru Sulfina Barbu a fost amânată preţ de 10 minute pentru că tocmai atunci aceasta era pe hol, în direct la un post de televiziune.

Femeile PDL nu mai vor să fie judecate după poşete Dincolo de faţadă, s-a putut citi printre rânduri că femeile democrat-liberale nu sunt mulţumite de greutatea pe care o au în partid, deşi recunosc că PDL a făcut mai mult pentru promovarea femeilor decât alte partide.

Lipsa de politeţe a colegilor bărbaţi şi dublul standard care se aplică în politică sunt alte două nemulţumiri ale femeilor democrat-liberale, care s-au săturat să tot fie atacate la pantofi şi poşete. Andreea Paul-Vass s-a plâns de dublul standard care se aplică în politică. "De ce la întrunirile organizaţiilor de femei se vorbeşte obsesiv de meritocraţie şi competenţă iar la întrunirile bărbaţilor nu se pune problema calităţii nădragilor?", s-a întrebat cu năduf consiliera premierului Emil Boc. La rândul ei, Elena Udrea l-a atacat pe Victor Ponta care ironizează femeile "pentru lucruri pe care le regăseşte şi acasă, la soţia lui: pantofi, coafor. OK, femeile merg la coafor, asta înseamnă că muncesc mai puţin?", a întrebat Udrea. "Victor Ponta nu înţelege că a jigni o femeie nu înseamnă să faci un atac politic, ci un atac la bunul simţ. Îi spun lui Victor Ponta că nu poţi să ajungi să stai patru ani la guvernare dacă nu ai cei şapte ani de-acasă", a declarat şi Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Doamnele vor mai multă putere, dar nu le e clar cum s-o capete

Pe de altă parte, deşi doamnele democrat-liberale îşi doresc mai multă putere, nu este clar cum or s-o obţină, pentru că aici părerile sunt împărţite. Unele consideră că femeile vor avea mai multă putere pur şi simplu pentru că sunt mai competente (Sulfina Barbu). OF-PDL îşi propune să vină cu un candidat credibil la Preşedinţia României "în următorul mandat" dar, desigur, acesta trebui să mai fie acceptat şi de conducerea PDL. Unele doamne vor ca partidele să fie obligate prin lege să acorde un anumit procent pe propriile liste unor candidaţi femei - Vass sau deputatul de Constanţa Magda Stavrositu - altele, cum ar fi cazul Elenei Udrea, nu cred că aceasta ar fi soluţia, pentru că "puterea se ia, nu se oferă".

Conform declaraţiilor preşedintelui Emil Boc, lucrul se va petrece de la sine la un moment dat, inevitabil, şi astfel o femeie va ajunge preşedinte al României. Andreea Paul-Vass consideră că şi preşedintele Traian Băsescu ar trebui să facă mai mult pentru promovarea femeilor. Elena Udrea a subliniat că, dimpotrivă, mai toate femeile din PDL care sunt în prezent în funcţii au fost susţinute la un moment al carierei lor de şeful statului. Ministrul Turismului a identificat însă un aspect în privinţa căruia Băsescu ar mai putea face ceva: "Cred că domnul Traian Băsescu poate să mai ofere încă o şansă în plus decât a făcut-o până acum. Cred că există femei care pot ocupa funcţia de prim-ministru", a spus ea.

Udrea consideră că femeile au încă prea puţin acces în "zonele în care se iau decizii, se conduce lumea şi se fac bani" şi că aici numai din când în când "se mai deschide uşa cât să mai intre câte una". "Cu cât mai puţin dependente financiar vor fi femeile de bărbaţi, cu atât mai egal ne va fi statutul", a spus ministrul.

CITIŢI ŞI:

  • Emil Boc: "Mai devreme sau mai târziu, o femeie va fi preşedintele României"
  • Organizaţia de Femei a PDL îşi alege conducerea. Udrea: "Am demonstrat că pot munci şi pe tocuri"
  • Elena Udrea: "Mai toate femeile care au funcţii importante au fost suţinute, măcar la început, de Traian Băsescu"

Ne puteți urmări și pe Google News