Evenimentul Zilei > International > Sufocată de migranți, Lampedusa cheamă la grevă generală
Sufocată de migranți, Lampedusa cheamă la grevă generală

Sufocată de migranți, Lampedusa cheamă la grevă generală

Mica insula italiană, al cărei principal centru de primire este saturat în plină pandemie, a primit din nou, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aproape 370 de noi migranți, o situație „fără precedent” care a l-a determinat pe primar să ceară măsuri extreme pentru a face guvernul să reacționeze.

Centrul de recepție de urgență din Lampedusa găzduiește deja 1.160 de migranți, de zece ori peste capacitatea sa maximă.

Centrul este „copleșit dincolo de ceea ce este omenește de suportat”, a spus primarul.

El a denunțat, de asemenea, faptul că armata se lupta să împiedice evadarea migranților, în ciuda protocoalelor stricte legate de epidemia Covid-19.

Temându-se de situația sanitară a insulei, primarul a avertizat: „Oamenii aflați în pericol trebuie ajutați, dar primirea umanitară are nevoie de reguli, deoarece aici, acum, suntem în pericol”.

Sicilia a înregistrat 34 de cazuri noi de Covid-19, duminică, implicând 4 migranți, ridicând numărul de persoane afectate în prezent de virus la 1.114.

Președintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci, a cerut, duminică ,guvernului, pe contul său de Facebook, o întâlnire pe tema „crizei umanitare și de sănătate”.

„Lampedusa nu mai este capabilă să o facă. Sicilia nu poate continua să plătească indiferența Bruxelles-ului și tăcerea Romei”, a tunat Musumeci, ajuns președintele regiunii datorită unei alianțe de dreapta și extremă dreaptă.

El a emis un decret în urmă cu o săptămână pentru închiderea tuturor centrelor de primire a migranților din Sicilia (din care face parte Lampedusa), denunțând condiții igienice incompatibile cu epidemia Covid-19, o abordare respinsă de către Justiția italiană.

Autoritățile italiene au transportat, de asemenea, sâmbătă, la Lampedusa 49 de persoane considerate fragile, în principal femei și copii, care fuseseră salvate în Marea Mediterană de nava  Louise Michel, închiriată de artistul stradal Banksy.

Ceilalți 150 de pasageri de pe nava Louise Michel au fost transferați sâmbătă seara pe Sea-Watch 4, care totalizează acum 350 de pasageri, dintre care unii sunt la bord de o săptămână.

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News