La șuetă cu Sorin Grindeanu. Confesiunile unui prim-ministru rămas fără serviciu

La șuetă cu Sorin Grindeanu. Confesiunile unui prim-ministru rămas fără serviciuSursa: Arhiva EVZ

Mai întâi s-a luat la trântă cu toată țara. Apoi, i-a sfidat mustața lui Dragnea. Pesediștii l-au aruncat ca pe o gheată veche, în debaraua partidului. Mai nou, vor să-l pingelească și să-l dea la second-hand

176 de zile au fost suficiente ca Sorin Grindeanu să intre în istorie. Nu există Guvern postdecembrist care să fi scos atâția oameni în stradă cât a reușit al lui. Când l-a scos Dragnea din joben, la începutul anului, era un necunoscut. Nimeni în afară de bănățenii din Timiș nu auziseră de numele său. Mulți au fost cei care l-au potcovit cu sintagma de „omul serviciilor”. De fapt, s-a arătat a fi mai mult un „om de serviciu” pe unitate. Care pentru că nu a făcut curat, în „sectorul” său, pe placul comenduirii garnizoanei a rămas fără serviciu. Pe cât de mult a fost antipatizat pentru celebra Ordonanță 13, pe atât de mult i-a crescut capitalul de simpatie după ce i-a sfidat mustața lui Liviu Dragnea. A făcut pe Don Quijote fără să realizeze că, de fapt, el este un Sancho Panza. Fostul premier a învățat din lupta cu morile de vânt ale PSDului. Știe multe și spune cât trebuie. Cât îi trebuie lui.

„Am urmărit episoadele serialului «Noi suntem statul». Sunt semne de întrebare... Da’ eu, ca premier, n-am simțit existența unui stat paralel. Da’ poate șase luni nu-ți ajung.”, SORIN GRINDEANU, prim-ministru pentru 176 de zile

Fostul premier e foarte colocvial în intimitate FOTO ADI PACLIȘAN

„Nu e normal să fii Zorro!”

Tocmai s-a întors din Turcia, unde s-a bronzat pe plajele din Antalya. E îmbrăcat casual, cu pantaloni de vară, din tergal, o cămașă albastră și o geacă de fâș de aceași culoare. E încălțat cu pantofi sport, aparent fără ciorapi. „Ba am, da’ sunt din ăia scurți, care nu se văd”, se fâstâcește fostul demnitar. A fost prim-ministru șase luni, din 4 ianuarie, până pe 29 iunie 2017. E fain, cum spun bănățenii, sau mișto, cum zic colocvial regățenii, să fii premier? Când vorbește parcă sparge sticlă între măsele: „Nici una, nici alta! Simți responsabilitatea funcției. De fapt, provocarea cea mai mare, dincolo de cotidian, e să nu pierzi contactul cu realitatea. Riscul e foarte mare. Și atunci ești pierdut”. El a pierdut. Ce i-a plăcut cel mai mult ca șef al Executivului? Și ce i-a displăcut? „Mi-a plăcut că ești în poziția de a putea face ceva pentru țara și poporul tău. Dacă nu pierzi contactul cu realitatea. Nu e normal să fii Zorro!”, se confesează Grindeanu. Recunoaște, oarecum spășit: „Dar sunt situații, în care și dacă vrei să faci anumite lucruri bune, ești legat de mâini și de picioare. Nu poți concentra puterea în mâinile unui singur om”. Ultima propoziție a sunat ca o capitulare.

Întrebare: „Are ceva să-și reproșeze?”. Răspuns: „Altă întrebare!”

În momentul de față, ce face Sorin Grindeanu, rezistă sau insistă? Dă din umeri: „O să am o calificare în viața politică dacă mă voi hotărî să mai fac politică. Și asta va fi repede! Îmi doresc să rămân în PSD! O să văd ce va hotărî Comisia de Integritate”. Și menționează că, la urma-urmei, are o meserie. E informatician. Deci știe cum e cu informațiile. Niciun Guvern post-decembrist, nici măcar Guvernul Boc – cu măsurile sale nepopulare, pe timp de criză - nu a reușit să scoată în stradă atâtea sute de mii de oameni, în toată țara. Guvernul Grindeanu, cu al său ministru de Justiție, Florin Iordache, a rămas astfel în istorie. Are ceva să-și reproșeze? Îl umflă râsul: „Altă întrebare!”. Grindeanu are harfele la el acasă.

Faza cu „amanta” și SPP-ul

Un moment penibil a fost atunci când, pe „făraș” fiind, au apărut în presă intoxicări despre o presupusă amantă. Evident ,„fake news”. Dar niciunei femei nu-i pică bine când citește în presă despre presupuse aventuri ale bărbatului ei. Cum a convins-o pe soție că totul e o născocire menită să-l discrediteze? Întrebarea îl stânjenește, oarecum: „Fiind de atâția ani în politică soția mea e obișnuită cu astfel de intoxicări. Dar e o femeie extrem de rațională. Nu știu dacă am avut vreo discuție... Dar măgăria nu și-a atins scopul”. Programul unui premier este monitorizat punctual. Ar fi avut dovada fidelității conjugale la îndemână... Recunoaște, întrucâtva: „I-am chemat pe cei de la SPP și le-am cerut traseele mele, că mă să-i dau în judecată. Apoi, au venit alte momente...”.

A fost mare și a rămas mic. Cât de mic sau mare este numai el știe FOTO ADI PACLIȘAN

Nu mai știe ce i-a zis Dragnea de OUG 14

A venit rândul întrebărilor fierbinți. Este adevărat că Liviu Dragnea i-a cerut să nu aprobe OUG 14? Sau altcineva din PSD sau din ALDE? Cine i-a cerut, în acel moment, și care a fost solicitarea exactă? Sorin Grindeanu se așază picior peste picior și e prudent: „Nu în modul ăsta s-a pus problema. Hotărârea mea a fost să dau OUG 14! Sigur că au fost discuții, dar nu de a mă convinge să nu o dau... Eram foarte hotărât! Nici nu mai țin minte ce mi-a spus Dragnea”. A zâmbit cam strâmb. Dar dacă nu i s-a cerut explicit, atunci i s-a sugerat sau i s-a dat de înțeles să nu aprobe OUG 14 de către cineva din PSD sau ALDE? De către cine, cum și când? Se repliază: „Nu! Nu era loc de întors!”. În seara zilei de 21 iunie, a declarat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că au fost „câteva etape interesante” înainte de adoptarea OUG 13. Dar nu a detaliat și nu a mers mai departe. Care sunt acele „câteva etape interesante” dinaintea adoptării OUG 13? Amână răspunsul pentru o etapă ulterioară: „Nu fug deloc de răspundere. Da’ vreau să văd cum se încheie acest proces lugat de Justiție. Când se va finaliza voi spune acele «etape interesante»”.

N-a simțit existența unui stat paralel

În iunie, atunci când a refuzat să de misioneze, pe rețelele sociale și chiar în mass-media, au apărut comentarii conform cărora, în spatele refuzului său, s-ar fi aflat persoane și grupuri din serviciile secrete. Recunoaște? Se enervează, un pic: „Am mai spus. N-am avut și n-am niciun fel de legături cu serviciile secrete! N- am fost la tenis, mese și petreceri în podgorii. Înainte de a merge în funcție nu-l știam nici pe Predoiu, nici pe Helvig. Iar în mandatul meu nu știu dacă ne-am întâlnit mai mult de trei ori, și atunci instituțional”. Cum comentează faptul că au apărut din ce în ce mai multe probe, afirmații și comentarii privitoare la așa-numitul stat paralel - puterea reală, exercitată într-o pondere nepermis de mare de structuri oculte, conectate la servicii? Face apel la Evenimentul zilei: „Am urmărit în mare parte episoadele serialului «Noi suntem statul», din EVZ. Sunt semne de întrebare... Da’ eu, ca premier, n-am simțit existența acestui stat paralel. Da’ poate șase luni nu-ți ajung”.

Nu s-a văzut cu Kovesi niciodată

Mai conduc politicienii România, sau au ajuns doar niște paiațe, păpușate prin „recurs” la dosarele DNA? Surâde, cu subânțeles: „Eu cred că da. Da’ am o ezitare... În primul rând ține de Parlament ca oamenii politici să-și exercite mandatul de a guverna. De la un Parlament slab pleacă totul”. S-a întâlnit vreodată cu Codruța Kovesi? Și, dacă da, în ce context? Răspunde instantaneu: „N-am vorbit niciodată, față în față, cu doamna Kovesi. O singură dată am vorbit la telefon cu ea despre invitația de a participa la bilanțul DNA. Nu m-am dus că aveam ședință de Guvern”. De remarcat formula politicoasă. Spune că nici n-a fost amenințat sau șantajat cu vreun dosar de la DNA. Dar cum ar caracteriza-o pe șefa DNA? O dă pe lângă gardul de pe Știrbei Vodă: „Din punctul meu de vedere, activitatea DNA trebuie analizată și înțeleg că e analizată acum. Despre dânsa nu știu ce să spun... Am văzut-o la un cocktail, când a venit prințul Charles, da’ eram în colțuri diametral opuse. Am văzut, însă și tot felul de acuze aduse conducerii DNA. Dar n-am date...”.

Dragnea și armura de tinichea

Este premierul Tudose un prim-ministru mai bun ca el? Întrbarea îl distrează la maximum: „Asta nu pot să vă spun nci eu, nici el!”. Cu mingea ridicată la fileu, nu ratează momentul să puncteze decisiv: „Eu am lăsat România cu o creștere economincă, după primul semestru, de 5,8%! Îmi doresc ca și după al doilea semestru să crească”. Pare să nu creadă nici el ce spune. Și dă lovitura de grație: „Dacă e mai mare, e mai bun ca mine!”. „Am avut o discuție constructivă și, deopotrivă, amicală cu Liviu Dragnea s-au spus foarte multe lucruri. Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înțelegere. Mi-a vorbit despre tinerețe și despre tentații, despre loialitatea față de partid și despre datoria față de țară. Aș zice că mi-a vorbit părintește”, a declarat Grindeanu pe 23 August. Trecuseră doar două luni de când dădea cu Dragnea de pământ de la Guvern. Când a greșit? Se retrage iar sub armura sa de tinichea: „N-am greșit nici atunci, nici acum. Am răspuns doar la o întrebare. N-am spus că mi-a plăcut sau nu. Am relatat doar despre tonul cu care mi-a vorbit. Au fost discuții în care ne-am exus punctele de vedere. Mă bucur de întrebarea asta”.

N-au trecut nici trei luni de când lui Grindeanu i se dădea onorul FOTO ADI PACLIȘAN

Discută și cu Ponta și cu Mihai Tudose

Dar pe Liviu Dragnea cum l-ar descrie, într-un cuvânt, sintagmă sau propoziție. Râde: „Extreme de tenace și bun negociator”. Prudența e mama înțelepciunii sau frica păzește pepenii. În preajma demiterii sale, a făcut front comun cu Victor Ponta, pe care și l-a luat pe post de scutier. I s-au făcut oferte concrete din partea noii structuri politice a acestuia? Recunoaște că a vorbit cu pesedistul excomunicat: „Am avut discuții, în vara asta cu Victor, cum am avut și înainte de această criză. Nu mi-a făcut nicio propunere pentru că știa că prima mea opțiune e să rămân în PSD. Rămâne de văzut dacă și PSD-ul mă vrea!”. Și dacă nu-l vrea? Semne că nu-l vor caterisi și pe el sunt. S-a întâlnit, luni, cu premierul Mihai Tudose, la rugămintea premierului, să îi ofere niște „lămuriri” despre întâlnirile externe pe care le-a avut în scurtul său mandat de prim-ministru. Pe ce teme concrete a avut nevoie Tudose de experiența lui? Se eschivează: „Nu pot răspune, îmi cer scuze. Sunt discuții extrem de aplicate și nu cred că e corect să spun eu despre ce vorbim. Dacă vrea să vă spună el”.

Îl sfătuiește pe Tudose cum și Cioloș l-a sfătuit pe el

Tot premierul Tudose a avut o discuție cu Grindeanu despre posibilitatea să i se ofere o funcție. „Cred că la începutul săptămânii îl vom așeza cumva. Eu cred că poate fi un element util pentru țară”, a spus premierul, pe 24 august. Ce a discutat concret pe această temă cu premierul? Este, cumva, consilierul premierului? Va fi ambasador și dacă da, unde? Sau e vorba de o altă funcție? Zice că s-a mai întâlnit cu Tudose, dar fără ca presa să observe: „E mult spus consiliere. Da’ e normal. Mihai a fost ministrul Economiei în echipa mea. E normal să mă mai întrebe lucruri. Și eu mai vorbeam cu Cioloș pe anumite teme...”. Neagă vehement despre oferirea vreunei funcții: „Chestia cu plecatul în diplomație e o mare prostie și e ilogică. Eu vreau să fiu membru de partid nu diplomat!”.

„Nu-i cunosc mustața lui Dragnea cum i-o știe Ponta!”

De când nu mai e premier nu mai primește sms-uri de la președintele Iohannis, dar nu pare să fie supărat din cauza asta. În schimb, Victor Ponta e din ce în ce mai agresiv cu Dragnea și-l atacă la mustață ori de câte ori are ocazia. Sorin Grindeanu mai are încredere în podoaba facială a liderului PSD? Asta nu-I prea place: „Experiența mea e mai de scurtă durată ca cea a lui Victor Ponta. Nu pot să spun că-i cunosc mustața cum i-o știe el. Aș minți...”. Dar dacă îi cere Dragnea să- și lase mustață pentru binele partidului și al țării, ce face? Și-o lasă? „Nu mi-o las!”.