Suedia recunoște, prin lege, că sexul neconsimțit este viol

Suedia recunoște, prin lege, că sexul neconsimțit este viol

Suedia recunoște, prin lege, că sexul neconsimțit este viol. La baza legii stă principiul că sexul trebuie să fie voluntar.

Noua lege prevede că lipsa consimțământului uneia dintre părți este suficientă pentru a constitui o infracțiune.

La baza legii stă principiul că ”sexul trebuie să fie voluntar”. În textul de lege se prevede faptul că pasivitatea nu este un semn că una dintre părți este de acord cu actul sexual și că trebuie să își exprime acordul verbal sau să se implice în activitatea sexuală.

Dacă o persoană dorește să se angajeze în activități sexuale cu cineva care rămâne inactiv sau dă semnale ambigue, el sau ea va trebui, prin urmare, să afle dacă cealaltă persoană dorește să continue”, se arată în lege.

Conform legislației anterioare, procurorii trebuiau să demonstreze că făptuitorul folosea violența sau că victima se aflase într-o stare de vulnerabilitate, cum ar fi sub influența alcoolului, pentru a obține o condamnare la viol. Legea introduce două infracțiuni noi, violuri neglijente și abuzuri sexuale neglijente, care au un termen maxim de patru ani de închisoare.

Aspectul neglijenței se concentrează asupra faptului că una dintre părți nu a participat în mod voluntar”, a declarat guvernul, adăugând că ar fi posibil ca mai multe persoane să fie condamnate pentru abuz sexual.

Majoritatea țărilor din Europa definesc în continuare violul ca fiind un act sexual realizat prin folosirea violenței sau amenințării. Țările în care sexul fără consimțământ este considerat viol sunt: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Germania și Cipru.

Suedia înăsprește și condițiile de acordare a azilului

În altă ordine de idei, Suedia şi-a înăsprit drastic condiţiile de primire şi acordare de azil, după ce şi-a deschis larg frontierele migranţilor, constată comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei (CoE), care o îndeamnă ”să inverseze tendinţa”, relatează AFP.

”Lăudând eforturile Suediei de a veni în ajutor solicitanţilor de azil şi refugiaţilor, mai ales în perioada de vârf din 2015, comisarul este îngrijorat de restricţii introduse” ulterior, subliniază Nils Muiznieks, într-un raport publicat vineri.

Suedia a înregistrat aproximativ 400.000 de cereri de azil din 2012 - adică unul la 26 de locuitori, un record în Europa, cu un vârf de cereri în 2015, dintre care o treime sunt cetăţeni sirieni.

Valul de imigranți a adus cu el și un val de violuri care a provocat indignare în Suedia. Legea nu putea pedepsi vinovații pentru că nu putea fi demonstrat caracterul violent al faptelor, femeile abuzate fiind, de obicei, în stare de ebrietate.

Ne puteți urmări și pe Google News