Suedia nu salvează Saab

Suedia nu salvează Saab

Saab Automobile este un alt constructor auto care a fost grav afectat de criza economică globală, însă guvernul suedez nu a răspuns pozitiv la apelul disperat al companiei din oraşul Trollhättan, scrie IHT.

Ministrul suedez al afacerilor, Maud Olofsson, a descris, recent, situaţia producătorului auto spunând că "statul suedez nu este pregătit să deţină un constructor de automobile".

Perspectiva lui Olofsson este una cel puţin ciudată într-un stat cu o puternică tradiţie de protejare a muncitorilor şi a companiilor. "Modelul suedez" aplicat pentru depăşirea crizei bancare - naţionalizarea băncilor, recapitalizarea lor şi vânzarea lor - a fost foarte des dezbătut, în ultima vreme, şi în Statele Unite, însă apărătorii sistemului de piaţă liberă au avertizat că acest lucru poate duce ţara tot mai aproape de socialismul nordic.

Abordare strictă Suedia are însă un guvern de dreapta, ales în 2006, după o lungă perioadă de conducere social-democrată, care nu preferă intervenţia statului pe piaţă.Guvernele din întreaga lume combat dezintegrarea pieţei globale de automobile prin diferite măsuri, împrumuturi, reforme şi preluări. Abordarea Suediei, însă, este una foarte strictă în cazul Saab, unul din branduri naţionale, alături de Ikea, Volvo sau Abba.

Autorităţile suedeze au condamnat acţiunile de susţinere guvernamentală a companiilor producătoare de maşini din vestul Europei, catalogându-le drept măsuri protecţioniste.

Aproape de faliment

Mai mult, guvernul suedez nu doreşte să ajute General Motors, compania care deţine Saab şi care nu este în graţiile liderilor de la Stockholm. GM, care duce şi ea o luptă disperată pentru supravieţuire, se va retrage de la Saab la sfârşitul lui 2009, o acţiune pe care ministrul suedez al afacerilor a contestat-o vehement. "Se vor spăla pe mâini de Saab şi o vor arunca în braţele contribuabililor suedezi", a spus el.

Saab a pierdut 343 de milioane de dolari anul trecut. Compania trece printr-un proces de reorganizare şi este la doar un pas de faliment, încercând din greu să îşi convingă creditorii să o susţină până când va găsi un cumpărător.

Ne puteți urmări și pe Google News