Sucul de roșii, nelipsit din cămara românilor
- Georgeta Petrovici
- 15 septembrie 2016, 00:00
Sucul de tomate a fost servit prima data ca o băutură în 1917, de către Louis Perrin, la French Lick Springs Hotel, în sudul statului Indiana.
Până atunci, nimeni nu prea voia să audă de el. Perrin rămăsese fără portocale, iar singurele fructe din care putea scoate zeamă erau roșiile. Combinația sa, din tomate stoarse, zahăr și un sos special, a devenit imediat un succes, iar oamenii de afaceri din Chicago au început să vorbească tot mai mult despre cocktailul de suc de roșii.
Românii prepară toamna bulion pentru iarnă. Gospodinele se întrec în rețete. Unele adaugă zahăr, altele doar plante aromatice.
Fără zahăr sau conservanți
Ingrediente. Roșii copate, sare, frunze de țelină sau busuioc ( după gust).
Preparare. Spălate bine în prealabil, roșiile se taie mărunt și se pun la fiert într-un vas emailat până se înmoaie. Amestecați cu o lingură de lemn ca să nu se prindă. Apoi strecuraţi roşiile fierte, pentru eliminarea cojilor. Compoziţia se pune iar la fiert aproximativ 20 de minute, până nu mai rămâne spumă deasupra. Dacă aveţi maşină de roşii, e suficient să treceţi bucăţele de roşii proaspete prin maşină şi apoi să puneţi sucul la fiert 20 de minute. Sucul astfel obținut se pune, fierbinte, în sticle sterilizate. Apoi puneţi câte o crenguţă de busuioc în gâtul fiecarei sticle şi legaţi-le cu celofan, în 2-3 straturi, sau astupaţi-le cu dopuri de plastic. Apoi le acoperiți cu pături, să se răcească încet, timp de două zile. Dacă se folosesc PET-uri, în timpul umplerii cu suc, pentru ca plasticul să nu se deformeze, se țin într-un recipient cu apă rece.
Roșii în bulion
Ingrediente. Roșii de mărimi egale, bulion proaspăt, sare, zahăr.
Preparare. Roșiile se scufundă câte 30 de secunde - 1 minut în apă clocotită, apoi se curăță de coajă. Astfel curățate se pun în borcane, iar peste ele se toarnă bulionul proaspăt preparat, condimentat cu zahăr și sare. Se acoperă cu capac. Pregătiţi o cratiţă suficient de adâncă cât să cuprindă borcanele, pe care le așezați pe un prosop, și turnaţi apă caldă printre ele până sub capac. Introduceţi cratiţa la cuptor şi lăsaţi să fiarbă (din momentul în care începe fierberea) timp de 30 de minute, apoi lăsați să se răcească încet, 24 de ore.