O nouă analiză a 42 de studii anterioare a constatat că consumul unui pahar sau mai mult de suc de fructe fresh în fiecare zi este legat de creșterea în greutate atât la adulți, cât și la copii.
Sucul de fructe este legat de creșterea în greutate la copii și adulți. Studiul, care a fost publicat marți în JAMA Pediatrics, a descoperit o corelație pozitivă între Indicele de Masă Corporală al copiilor (o măsurătoare care ține cont de înălțime și greutate) și consumul de suc de fructe fresh. În plus, acesta a descoperit o legătură între creșterea în greutate a adulților și consumul zilnic de suc de fructe 100%.
Sucurile de fructe care nu au adaos de zahăr au fost denumite suc de fructe 100%.
Creșterile au variat în funcție de vârstă, copiii mai mici prezentând creșteri mai mari ale IMC. De exemplu, în rândul copiilor, fiecare porție suplimentară pe zi a fost legată de un IMC mai mare cu 0,03.
Sucul de fructe, periculos pentru copii
Studiul a afirmat că „analizele noastre au sugerat că cei mai mici”, sau cei cu vârsta sub 11 ani, „au prezentat o creștere mai mare a IMC pentru fiecare porție suplimentară de 240 de ml pe zi de suc de fructe 100% decât copiii mai mari”.
Înseamnă acest lucru că ar trebui să evitați complet sucul? Nu întotdeauna, dar studiul sfătuiește să acordați mai multă atenție la cât de mult mâncați.
„Constatările noastre vin în sprijinul îndrumărilor de sănătate publică de a limita consumul de suc de fructe 100% pentru a preveni supraponderabilitatea și obezitatea”, potrivit autorilor.
De asemenea, se pune întrebarea: „De ce sucul de fructe 100% poate provoca creșterea în greutate, dacă fructele sunt sănătoase și sunt recomandate ca parte a unei diete?”. Autorii sugerează „caloriile lichide” ca fiind un potențial element contribuitor.
„Un mecanism potențial care leagă sucul de fructe 100% de creșterea în greutate este consumul de calorii lichide, care s-a dovedit a avea ca rezultat o creștere mai mare în greutate în comparație cu ingerarea de calorii solide”, scriu ei.
Sucul de fructe nu conține fibre
Ei adaugă, de asemenea, că sucul are „puține sau deloc fibre în comparație cu forma de fructe întregi, ceea ce duce la o sațietate scăzută”, ceea ce înseamnă că dacă consumați fructe singure vă veți simți mai sătui decât dacă beți suc.
Autorii subliniază, de asemenea, că rezultatele lor sunt în concordanță cu recomandarea Academiei Americane de Pediatrie conform căreia copiii sub șase ani ar trebui să bea „mai puțin de un pahar de suc de fructe pe zi”, o porție de 240 de ml fiind cantitatea standard.
Sucul ar trebui să fie complet evitat de către copiii cu vârsta sub un an, potrivit AAP și Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Recomandările AAP sunt următoarele
Consumul de suc pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani ar trebui limitat la 120 de ml pe zi. Copii cu vârste între 4 și 6 ani: nu mai mult de 180 de ml pe zi. Copii cu vârste între 7 și 18 ani: nu mai mult de 240 de ml pe zi.
Pentru a savura gustul fructelor fără a sacrifica caloriile, CDC sugerează să amestecați un strop de suc 100% în apă obișnuită sau spumantă pentru „a crea o băutură răcoritoare, cu puține calorii”, potrivit Yahoo.