Succesul unui român în Pittsburg

Succesul unui român în Pittsburg

Agenţia americană de presă AP prezintă aventura americană a unui tânăr din Arad care reprezintă România la Universitatea din Pittsburg.

45 de state au reprezentaţi la renumita unitate de învătâmânt superior din Kansas. Printre ei se numără şi Flavius Gramacea, un tânăr de 24 de ani cu tată american şi mamă româncă. Părinţii lui s-au întâlnit în Germania, unde bărbatul lucra la o bază militară.

Mulţi ani au locuit în oraşul arădean Sântana, apoi au ales să trăiască peste Atlantic. Flavius ştia engleză de la televizor, fie de la filmele subtitrate, fie de la desenele animate. "Nu mă gândeam serios să dau la facultate. Dar nu aveam de ales. Dacă nu îmi continuam studiile, ar fi trebuit să mă angajez la McDonalds sau Burger King". Aşa a ajuns Flavius la Pittsburg State University, unde antrenorul de fotbal american a pus imediat ochii pe el.

"Mergeam pe terenul de sport al şcolii pentru a juca fotbal (n.r. european). În ultimul semestru al facultăţii am început să joc şi fotbal american. Au văzut că sunt un bun placekicker (n.r. executant al loviturilor cu piciorul, cu scopul de a trimite mingea printre buturi). Executam bine chiar şi lovituri de 50, 60 de yarzi", spune Flavius.

Îi e dor de mâncarea gătită în casă

Apoi, Flavius s-a mutat din casa părinţilor săi. Crede că acesta era un pas normal în viaţă. Slujba de reprezentant se pare că i se potriveşte perfect, deoarece Flavius Gramacea vorbeşte cinci limbi străine. "Tata m-a sfătuit să îmi construiesc o carieră în relaţii internaţionale".

Tânărul are însă şi dificultăţi de acomodare, cum ar fi tot mai rarele mese gătite în casă, cu care era obişnuit în România. "În România, la 98% dintre mese mâncam mâncare gătită în casă. Aici nu prea am timp să gătesc, aşa că, de multe ori, singura mea alegere este "Taco Bell sau McDonalds?".

Un alt lucru pe care nu îl înţelege este cum se face că majoritatea americanilor au foarte puţine noţiuni de geografia lumii. "Când le spun că sunt din România, mă întreabă dacă e undeva prin Mexic. Apoi, le spun că sunt din Europa de Est, dar mulţi nu ştiu nici aşa".

Ne puteți urmări și pe Google News