Evenimentul Zilei > International > Succesiune de CUTREMURE devastatoare în doar două ore
Succesiune de CUTREMURE devastatoare în doar două ore

Succesiune de CUTREMURE devastatoare în doar două ore

Cel puţin trei oameni şi-au pierdut viaţa în urma seismelor care s-au produs într-un interval de două ore în Indonezia şi apoi în ţara vecină, Papua Noua Guinee, cu magnitudinea de 6 şi respectiv 7.

Primul cutremur a avut magnitudinea 6, cu epicentrul în largul insulelor indoneziene Java şi Bali. Joi dimineaţa, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, a raportat trei decese. Victimele au murit zdrobite după ce locuinţa lor din districtul Sumenep (estul insulei Java) s-a prăbuşit. Chiar dacă daunele au fost relativ limitate, "cutremurul a lovit în mod brutal, astfel încât nu au avut timp să plece", a explicat el.

Acest cutremur a avut loc la ora 18:44 GMT, la nord-est de vârful estic al Java, la o adâncime de 10,3 km, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Seismul a fost resimţit în Denpasar, capitala Bali, o insulă turistică unde se desfăşoară reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Cutremurul a fost resimţit până în Surabaya, capitala provinciei estice Java, situată la aproximativ 200 km de Situbondo, oraşul cel mai apropiat de epicentru.

În Papua Noua Guinee, cutremurul cu magnitudinea 7 s-a produs în zori, la ora 20:48 GMT. Epicentrul a fost stabilit la o adâncime de aproape 40 de kilometri, la 125 kilometri est de oraşul Kimbe, a indicat USGS.

Centrul pentru tsunami din Pacific a avertizat că un val produs în urma cutremurului ar putea lovi coastele acestei ţări şi Insulele Solomon, însă pericolul a trecut, a indicat joi Xinhua.

O replică a cutremurului din Papua Noua Guinee, cu magnitudinea de 6,2 s-a produs joi, potrivit China Earthquake Networks Center, citat de Xinhua, transmite Agerpres.