Milioane de angajati francezi au oprit activitatea pentru a protesta fata de reformele presedintelui Sarkozy.
Franta s-a aflat ieri in cvasiblocaj economic, dupa ce un numar important de functionari si lucratori din sectorul de stat s-au alaturat grevei angajatilor din transporturi si protestului studentilor, pentru a denunta reducerile salariale si de personal propuse de presedintele Nicolas Sarkozy si guvernul sau in scopul diminuarii enormului deficit public francez.
„Martea neagra”
Dupa o saptamana in care transportul public urban si cel feroviar a fost marcat de greva, generand cozi interminabile in gari si statiile de transport in comun, „martea neagra”, cum a fost denumita ziua de ieri de presa din Hexagon, a marcat extinderea protestului impotriva reformelor lui Sarkozy pana la stadiul de cea mai mare miscare sociala de dupa alegerile prezidentiale de acum sase luni.
Dupa demararea grevei din transporturi - sector in care angajatii vor mentinerea privilegiilor de pensionare anticipata -, sindicatele functionarilor care numara 5,2 milioane de membri au recurs la o greva de 24 de ore pentru a protesta fata de planurile guvernului de a reduce efectivele sectorului public cu 23.000 de posturi in 2008. Grevele transportatorilor si functionarilor se adauga protestului studentilor care se opun legii privind autonomia, inclusiv financiara, a universitatilor.
In cea de-a saptea zi de haos din sistemul de transport in comun, spitalele, scolile, justitia, posta, industria energetica, serviciile vamale, compania aeriana nationala Air France, controlorii de trafic aerian, France Telecom si distributia de ziare au functionat la capacitate redusa sau chiar deloc in urma grevei.
Milioane de calatori au fost nevoiti sa suporte intarzieri in aeroporturi, ambuteiaje pe sosele si aglomeratia infernala din putinele metrouri si autobuze aflate in circulatie, in timp ce productia de energie a fost redusa cu 9% din cauza grevei lucratorilor din centralele nucleare.
Potrivit estimarilor guvernului, economia franceza a pierdut circa 16 milioane de euro in fiecare ora a grevei - o estimare alarmanta care ridica si mai mult asteptarile pentru ziua de azi, cand vor avea loc primele negocieri intre guvern si sindicate.
Aseara, presedintele Nicolas Sarkozy, care a promovat acerb reformele contestate, a avut prima reactie de la declansarea grevei. El a cerut angajatilor din transporturi sa puna capat protestelor si sa inceapa negocierile cu reprezentantii guvernului.