SEGA. În câteva zile, secretarul de stat american va anunța numele unui bulgar căruia i-a fost interzis să intre în țară din cauza corupției, a anunțat ambasadorul SUA, Herro Mustafa, la postul de televiziune Nova Tv, la Sofia.
"SUA intenționează să ia măsuri mai dure, măsuri de combatere a corupţiei. De aceea, peste puţin vom da publicităţii numele primului bulgar căruia îi va fi impusă interdicţia de a intra în SUA din cauza corupţiei. Există o dispoziție concretă în Legea Congresului care dă dreptul secretarului de stat al SUA să dea nume de funcționari implicați în practici de corupţie. La o lună după ce am spus că vom face acest lucru, noi vom anunța într-adevăr un nume. Facem asta pentru că credem că este important să lucrăm împreună în combaterea corupţiei şi atunci când putem să ne facem treaba o facem.
Acesta va fi doar primul nume, dar vor fi și altele mai târziu. Vom analiza apoi oportunitatea aplicării Legii globale "Magnitski" și a altor măsuri dure. Nu tratăm această problemă superficial. Pentru a numi o anumită persoană, trebuie să avem dovezi. Acest prim caz este foarte clar, așa că am decis să acționăm rapid. Și asta se va întâmpla peste câteva zile", a declarat Herro Mustafa.
Încă din 29 noiembrie anul trecut, ea a anunțat că SUA nu vor permite ca funcționarii publici bulgari corupți și membrii familiei lor să intre pe teritoriul american. Atunci, Herro Mustafa a anunțat într-un text direct că SUA vor folosi "instrumente cu dinții" pentru a ajuta la combaterea corupției și a statului de drept din Bulgaria. O măsură este refuzul de a se elibera vize funcționarilor publici corupți și membrilor familiilor acestora. "Astfel de măsuri serioase vor fi în beneficiul Bulgariei pe termen lung, întrucât respectarea strictă a statului de drept este legată în mod direct de prosperitatea politică și economică a Bulgariei", a spus ea.
"Pentru a îndeplini această sarcină, intenționăm să avem o abordare multilaterală, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri mai stricte. O astfel de măsură este prevăzută la secțiunea 7031 (c) din prevederile de combatare a cleptocrației și pentru drepturile omului, incluse în legea anuală privind alocarea bugetului Departamentului de Stat. Cu această legislație se sprijină eforturile SUA de a combate corupția globală, care afectează în mod direct interesele politicii externe, securitatea economică și națională a Statelor Unite și a țărilor partenere.
Aceasta ne permite să impunem interdicția de a elibera o viză a SUA funcționarilor publici străini și membrilor familiilor acestora care sunt implicați în corupție", a explicat atunci ambasadorul SUA la Sofia. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei prelegeri publice la Clubul Atlantic din Bulgaria pe tema "Relaţiile dintre SUA-Bulgară: Următorii 30 de ani".
Din spusele sale a reieşit că Statele Unite se vor concentra pe statul de drept, lupta împotriva corupției și independența instanței. Atunci a fost anunțat pentru prima dată că un reprezentant special al Departamentului de Justiției va ajunge în Bulgaria şi va lucra în strănsă colaborare cu ambasadorul. La doar câteva zile, în Bulgaria a ajuns Jessica Kim, fost procuror din Ohio. Ea va răspunde de lupta împotriva corupției atât în Bulgaria, cât și în România.
Un român și unul moldovean sunt deja sancționați în conformitate cu această lege
Pe 5 septembrie 2019, SUA au impus sancțiuni fostului lider al Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, și familiei acestuia, inclusiv celor doi copii ai săi, Valentin și Maria. "Acțiunile de astăzi transmit un semnal puternic - că Statele Unite sunt angajate să lupte împotriva corupției și menținerea statului de drept în România", se arată în comunicatul Departamentului.
În urmă cu doar trei săptămâni, Statele Unite au anunțat că vor refuza să îi dea viză omului de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc, soției sale şi celor doi copii din cauza corupţiei. Plahotniuk, al cărui Partid Democrat susține că tinde spre un echilibru între Rusia și Occident, a fugit din Moldova în luna iunie. Nu ştim unde se afla acum, dar, potrivit rapoartelor presei, a fost depistat în Miami.
Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că Plahotniuc, în perioada în care partidul său a fost la putere, a fost "implicat în activităţi de corupţie care subminează supremaţia legii şi compromit serios independenţa instituţiilor democratice în Moldova. Acţiunile de astăzi transmit un semnal puternic că SUA nu tolerează corupţia şi se alătură poporului din Republica Moldova pentru combaterea acesteia. (RADOR)