UPDATE. IANUKOVICI a promulgat legea AMNISTIEI și abrogarea amendamentelor anti-protestatari | VIDEO
- Simona Mătieș
- 31 ianuarie 2014, 15:51
Administraţia americană discută cu Congresul despre posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva Ucrainei, care se confruntă cu grave tulburări politice, a anunţat, ieri, diplomaţia americană, preluată de AFP.
UPDATE ora 15.50: Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promulgat, azi, legea privind amnistierea manifestanţilor reţinuţi, precum şi legea prin care au fost abrogate amendamentele adoptate în ianuarie, ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste. UPDATE ora 12.30: Armata ucraineană a cerut, azi, preşedintelui Viktor Ianukovici să ia urgent măsuri pentru stabilizarea situaţiei din ţară, considerând că integritatea teritorială a acesteia poate fi ameninţată dacă protestele violente începute cu mai mult de două luni în urmă vor continua.
„Militarii şi funcţionarii forţelor armate ale Ucrainei consideră inacceptabilă ocuparea clădirilor instituţiilor publice şi tentativele de a împiedica autorităţile să-şi îndeplinească funcţiile şi avertizează că o escaladare a mişcării de protest ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei”, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării, potrivit Agerpres.
În consecinţă, ei cer „comandantului suprem al forţelor armate (preşedintele Ianukovici n.red.) să ia de urgenţă măsuri prevăzute de legislaţia în vigoare pentru a stabiliza situaţia din ţară”.
Partidele de opoziţie cer eliberarea manifestanţilor din arest fără nicio condiţie prealabilă şi convocarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, singurele lor revendicări rămase nesatisfăcute. Sancțiuni din partea SUA Washingtonul a mai vehiculat până acum ipoteza adoptării unor sancţiuni împotriva Kievului şi cei mai înalţi conducători americani, printre care şi preşedintele Barack Obama, şi-au exprimat opinia asupra crizei. Vicepreşedintele Joe Biden i-a telefonat în două rânduri preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.
Statele Unite ale Americii „au retras vizele pentru mai mulţi ucraineni implicaţi în violenţele împotriva manifestanţilor paşnici”, a reamintit purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki. „Vom discuta despre sancţiuni, dar nicio decizie nu a fost luată”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, responsabila a menţionat că, pentru prima dată, au loc „consultări cu membri ai Congresului”, dar că aceste discuţii „nu lasă să se întrevadă o eventuală decizie”. În ciuda atitudinii critice, SUA par foarte reticente în a impune sancţiuni politice sau economice Ucrainei. Totuşi, guvenul american nu intenţionează să relaxeze presiunea asupra Kievului, iar secretarul de stat John Kerry a discutat la telefon, ieri, cu mai mulţi lideri ai opoziţiei angajate într-o mişcare pro-europeană de contestare. Kerry „a insistat asupra sprijinului ferm al SUA pentru aspiraţiile europene democratice ale poporului ucrainean”, conform Departamentului de Stat. <iframe src="//www.youtube.com/embed/Z0BmvxFM4f0" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>