Autoritățile sanitare, presate de Donald Trump, cer statelor să fie pregătite pentru distribuirea de vaccinuri la începutul lunii noiembrie, stârnind îngrijorarea multor oameni de știință.
Un anunț făcut în seara de miercuri, lasă loc unei convergențe surprinzătoare între știință și politică. Sub conducerea lui Donald Trump, oficialii americani din domeniul sănătății au cerut statelor să se pregătească pentru distribuția pe scară largă a unui vaccin împotriva coronavirus până la începutul lunii noiembrie.
Centrele americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) „cer urgent” ca statele să facă ceea ce este necesar pentru ca centrele de distribuție pentru un viitor vaccin să poată fi „pe deplin operaționale până la 1 noiembrie 2020”, a transmis directorul CDC, Robert Redfield, într-o scrisoare trimisă guvernatorilor săptămâna trecută.
Directorul CDC menționează în special ridicarea restricțiilor administrative sau eliberarea de permise și licențe.
În timp ce mai multe vaccinuri se află în prezent în studii clinice, nu este încă sigur că unul dintre ele va fi eficient și sigur. Dar autoritățile pregătesc deja o posibilă distribuție pentru a economisi timp prețios.
Un document, publicat de New York Times și trimis autorităților sanitare locale în aceeași zi cu scrisoarea directorului CDC, elaborează trei scenarii în funcție de progresul unui „vaccin A” și unui „vaccin B”.
Acestea par să corespundă vaccinurilor dezvoltate de companiile Pfizer și Moderna, potrivit cotidianului american.
Statele Unite au precomandat milioane de doze de la aceste două companii, dar și de la AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax și Sanofi, pentru a asigura livrări rapide din partea candidatului care se va dovedi câștigător.
În primul scenariu, conform căruia vaccinul A își demonstrează eficacitatea, se estimează că aproximativ două milioane de doze ar fi disponibile la sfârșitul lunii octombrie, apoi 10-20 milioane la sfârșitul lunii noiembrie (în al doilea scenariu, vaccinul B este eficient iar în al treilea ambele vaccinuri sunt eficiente).
În special, documentul detaliază condițiile necesare pentru expedierea și depozitarea acestora, precum și populațiile care urmează să fie vaccinate cu prioritate, și anume personalul medical și lucrătorii în domenii esențiale.
Dovadă suplimentară că Statele Unite fac tot posibilul pentru a asigura accesul la un vaccin, cât mai repede posibil: șeful Agenției Medicamentelor din Statele Unite (FDA), Stephen Hahn, nu a exclus ipoteza autorizației unui vaccin printr-o procedură de urgență (EUA), chiar înainte de sfârșitul studiilor clinice.
În prezent, după cum explică cea mai recentă listă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de vaccinuri testate în întreaga lume, Moderna și Pzifer sunt la faza 3 a vaccinului respectiv, dar acesta din urmă necesită câteva luni pentru a fi finalizată.
„Faza 3 este esențială”, a declarat specialistul canadian în boli infecțioase Isaac Bogoch.
Ea servește pentru a estima eficacitatea vaccinului, dar și pentru a „identifica potențialele efecte secundare rare”. La sfârșitul lunii iulie, când Pfizer a anunțat faza 3 a studiilor sale clinice, trebuia să înscrie 30.000 de persoane pe 120 de site-uri. Altfel spus, termenele până la începutul lunii noiembrie sunt extrem de scurte.
Pe Twitter, omul de știință și specialistul în boli infecțioase Peter Hotez evocă date pentru moment destul de parțiale. „Până în prezent, datele publicate despre cele două vaccinuri (...) sunt foarte modeste - știm că vor fi necesare 2 doze, iar datele publicate se referă doar la 15 voluntari care au primit 2 doze de vaccin Moderna și 12 voluntari au primit vaccin Pfizer, sau 10 vaccinul Astra Zeneca”.
În ceea ce privește companiile Sanofi și GSK, tocmai au început testele pe oameni, au anunțat joi reprezentanții. Laboratoarele vor recruta 440 de participanți în stare bună de sănătate pentru a efectua acest studiu randomizat, care va evalua toleranța și răspunsul imunitar.
Dezvăluirea scrisorii CDC a agitat comunitatea științifică. Au fost lansate acuzații de oportunism electoral.
Odată cu alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc la 3 noiembrie, anunțarea unui prim val de vaccinare cu două zile înainte ar fi un argument de greutate pentru Donald Trump, criticat pe scară largă pentru gestionarea crizei sănitare din SUA și devansat de Joe Biden în sondaje.
La convenția republicană din săptămâna trecută, vicepreședintele Mike Pence a dat asigurări că în curând va fi gata un vaccin miraculos.
Dar pentru oamenii de știință precum biologul din Seattle și profesorul universitar Carl T. Bergstrom, este vorba în mare parte de o chestiune de imagine politică. Acesta din urmă acuză direct autoritățile sanitare că vor să „protejeze ego-ul lui Donald Trump în detrimentul vieții americanilor”.
„Dacă o procedură de urgență (EUA) ar fi eliberată din motive neștiințifice (cum ar fi, de exemplu, dorința unui candidat de a avea un avantaj la viitoarele alegeri), acest lucru ar distruge încrederea publicului în știința medicală ca activitate bazată pe dovezi. Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple ”, spune virusologul Angela Rasmussen.
Peter Hotez amintește că o autorizație de urgență pentru un vaccin poate avea consecințe dramatice și că acest lucru nu s-a făcut niciodată pentru un produs de această importanță.
Pe lângă acuzațiile de oportunism și amatorism, comunitatea științifică indică rolul lui Stephan Hahn. Acesta din urmă s-a apărat duminică într-un interviu publicat de Financial Times spunând că a fost presat de președinte să autorizeze un vaccin înainte de alegerile prezidențiale.
„Va fi o decizie motivată de știință, medicină și date. Nu va fi o decizie politică ”, a asigurat el în van.
Mulți nu au uitat, totuși, că șeful FDA a fost de acord să autorizeze urgent tratamentul cu hidroxiclorochină susținut de președintele Trump înainte de a da înapoi în cele din urmă.
Mai recent, Stephen Hahn a fost atacat pentru că a utilizat date parțiale privind tratamentul cu plasmă, susținut și dorit de Donald Trump.
Toate acestea alimentează în mod logic temeri suplimentare cu privire la politizarea dezbaterii științifice, afirmă The New York Times.
„Acest calendar (...) este profund îngrijorător pentru politizarea sănătății publice și potențialele ramificații ale securității. Este dificil să nu vezi acest lucru ca pe o incitare la un vaccin preelectoral ”, scrie publicația americană.
O politizare care ar putea avea, de asemenea, consecințe grave și pe termen lung asupra încrederii și ar putea duce la o creștere în putere a orgtanizațiilor și militanților anti-vaccinare, a avertizat un fost înalt funcționar la Casa Albă, Andy Slavit.
El amintește astfel că pentru ca un vaccin să protejeze bine comunitatea, este necesar un anumit grad de eficacitate, dar și de încredere.
„ Cât de repede am putea scăpa de virus cu un vaccin nesigur? Ei bine, nu am face-o. Vaccinurile sunt un pact între noi toți pentru a ne proteja reciproc. Dacă mă bazez pe tine și tu te bazezi pe mine, dar niciunul dintre noi nu ne vaccinăm, amândoi pierdem ”, a spus Slavit.