SUA. US Air Force își echipează avioanele cu „razele morții”

În fața raachetelor inamice, avioanele de luptă au cel mai adesea „apărări pasive”, cum ar fi momeli termice sau benzi de aluminiu care pot dezorienta sistemele radar ale rachetelor. Un neajuns ce se cere depășit.

Un nou echipament de „apărare activă” în aer a fost pus la punct. Este vorba de raze laser care ar fi utilizate pentru a doborî rachetele inamice.

TALWS (Tactical Airborne Laser Weapon System) este un sistem aerian tactic cu arme laser. Este vorba de un echipament dezvoltat de compania Lockheed Martin pentru laboratorul de cercetare al Forțelor Aeriene din SUA. Este o armă laser montată pe o capsulă (sau nacelă de desemnare).

Montat pe fuzelajul sau aripa unui avion de luptă, TALWS ar putea doborî rachete aer-aer și sol-aer primite.

Un alt program de care vor beneficia US Air Force, Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD, va fi folosit pentru a informa sistemul TALWS, explică experți ai Popular Mechanics.

În fața rachetelor inamice, avioanele de luptă au cel mai adesea „apărări pasive”, cum ar fi momeli termice sau benzi de aluminiu care pot dezorienta sistemele radar ale rachetelor. Un neajuns ce se cere depășit, scrie Korii/Slate.

În schimb, unele vehicule terestre și nave militare sunt deja echipate cu sisteme de „apărare activă”, adică arme capabile să detecteze automat un proiectil inamic și să îl distrugă. Cum ar fi, de pildă, sistemul israelian Trophy.

Într-o primă etapă, sistemul, TALWS ar trebui să fie desfășurat pe aeronave non-stealth (care nu dispun de tehnologie „invizibilă”)  și, prin urmare, mai vulnerabile la rachetele inamice.

Pe de altă parte, sistemul Tactical Airborne Laser Weapon System ete puțin adaptat avioanelor „invizibile”, deoarece ar risca să le facă  mai detectabile prin radar.

Laserul are mai multe avantaje față de proiectilele clasice:  este mai precis, se poate trage atât timp cât bateria de alimentare nu este descărcată și, deplasându-se cu viteza luminii, rachetele nu pot evita o rază laser. Dar, de asemenea, există și inconveniente: este mai puțin eficient de la o distanță mare sau pe vreme rea și trebuie să rămână un timp asupra țintei pentru a o distruge.

„În cele din urmă, o armă precum TALWS va echipa aproape toate avioanele de luptă. (...) Laserele vor deveni mai puternice și capabile să atace avioanele inamice.

Laserele vor face, de asemenea, posibil să se angajeze în ținte terestre și, potrivit unor experți, să doboare rachete balistice la scurt timp după lansarea lor ”, prezice Popular Mechanics.

 

Foto: Twitter/Lockheed Martin