NYTimes: SUA spionează electronic regimul nord-coreean din 2010

NYTimes: SUA spionează electronic regimul nord-coreean din 2010

Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a început să spioneze reţelele informatice nord-coreene din 2010, acţiune ce a permis recent confirmarea faptului că Phenianul este autorul atacului cibernetic asupra studiourilor Sony Pictures, dezvăluie publicaţia The New York Times.

Cotidianul american face referire la un document al NSA şi la declaraţii ale unor foşti oficiali americani şi străini, conform cărora serviciile secrete americane au reuşit să acceseze sistemele nord-coreene cu ajutorul Coreii de Sud şi al altor aliaţi ai Washingtonului, în faza iniţială a operaţiunii fiind penetrate reţelele chineze care conectează Coreea de Nord cu restul lumii.

Potrivit aceloraşi surse, obiectivul operaţiunii desfăşurate de NSA a fost plasarea de programe spion ce puteau monitoriza reţelele şi calculatoarele folosite de hackerii nord-coreeni, iar astfel responsabilii din serviciile secrete au reuşit să-l convingă pe preşedintele Barack Obama că Phenianul este implicat în atacul asupra Sony Pictures.

Dovezile au fost atât de solide încât liderul american „nu a mai avut nicio îndoială” privind sursa atacului asupra companiei cinematografice, a dezvăluit un oficial militar american pentru NYTimes. Washingtonul a impus ulterior noi sancțiuni Coreii de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiourile Sony Pictures au fost la sfârşitul lunii noiembrie ţinta unui atac cibernetic revendicat de grupul de hackeri autointitulat GOP (Guardians of Peace - Gardienii Păcii). Cum acest grup a cerut să nu se difuzeze filmul The Interview, comedie privind un complot al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, suspiciunile s-au îndreptat de la început în direcţia Coreii de Nord.

Iniţial, oficialii americani nu s-au hazardat să acuze imediat Phenianul, dar ulterior, după verificări, au declarat ferm că în spatele atacului se află regimul nord-coreean, care susţine că nu ar fi fost implicat într-o asemenea acţiune.

Spionajul electronic era menit să descopere noi indicii despre programul nuclear nord-coreean, dar obiectivele s-au schimbat după un amplu atac cibernetic lansat în 2013 asupra băncilor și trusturilor media sud-coreene.

Potrivit unui dezertor nord-coreean, regimul de la Phenian s-a arătat pentru prima dată interesat de războiul cibernetic în 1994 când a trimis 15 ofițeri la o academie chineză pentru a fi instruiți în aceste practici. În prezent, potrivit serviciilor secrete sud-coreene, Coreea de Nord dispune de peste 6.000 de specialiști care lucrează, în special, pentru a submina apărarea sud-coreeană.