SUA și UE vor ca România să se unească cu Republica Moldova, scrie RIA Novosti, citând un politolog basarabean

SUA și UE vor ca România să se unească cu Republica Moldova, scrie RIA Novosti, citând un politolog basarabean Sursa foto: Dreamstime.com

SUA și UE vor o unire a Republicii Moldova cu România, dar Bucureștiul se teme de o confruntare directă cu Rusia, a declarat un politolog basarabean, citat de agenția de presă de stat de la Moscova, RIA Novosti.

„Statele Unite și Uniunea Europeană încearcă să convingă România să se unească cu Repuublica Moldova. Bucureștiul ar vrea asta, dar se teme de o ciocnire militară cu Rusia”, a declarat politologul moldovean Dmitry Kiseev, citat de RIA Novosti.

„Elita conducătoare din România nu vrea să fie implicată în conflictul dintre Rusia și Ucraina, și cu atât mai puțin își dorește să deschidă un al doilea front, în Moldova, unde, pe lângă populația proromânească, mai există și Găgăuzia și Transnistria”, a mai spus specialistul.

El a adăugat că, dacă Moldova și România s-ar uni, atunci Transnistria ar avea dreptul formal de a-și declara independența sau de a deveni  parte a Federației Ruse, iar acordurile cu Chișinăul ar deveni nuloe de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se teme de o confruntare cu Rusia

Pe de altă parte, directorul Institutului de Studii Socio-Politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol, Igor Șornikov, a declarat, tot pentru RIA Novosti, că ambițiile României față de Moldova ar putea provoca o nouă confruntare armată pe Nistru.

Declarația a venit după ce 92 de foști deputați din Parlamentul Republicii Moldova au trimis președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare în care au cerut ca „Moldova să se alăture României cît mai curînd posibil”.

„Apelul foștilor parlamentari pentru «unire» nu este prima și nici ultima acțiune de acest gen. În acest caz, Bucureștiul formează un câmp informațional convenabil pentru sine, care ar putea fi observat de Europa”, a declarat Șornikov.

Transnistrenii vor independență

El mai spune că demersul foștilor deputați s-a pierdut printre alte știri, la Chișinău. „În ceea ce privește Transnistria, după cum știm, perspectiva includerii Moldovei în România la începutul anilor 90 ai secolului trecut a fost un factor cheie în crearea republicii și în apărarea ei de către populație cu arma în mână.

Transnistrenii nici acum nu se pot imagina aflîndu-se în cadrul unui spațiu românofon. Prin urmare, ambițiile românești față de Moldova riscă să provoace o nouă confruntare armată pe Nistru”, a  adăugat Șornikov

El spune că problema unirii Moldovei cu România va fi legată de problemele de securitate pe Nistru, cît timp Transnistria nu este recunoscută ca stat independent.

„La București, ni se pare, sunt foarte conștienți de acest lucru. România nu este acum pregătită pentru contact direct cu armata rusă, așa că atâta timp cât trupele de menținere a păcii ruse rămîn la Nistru, probabilitatea unirii este minimă. Prezența armatei ruse nu anulează ambițiile românești pentru Moldova și ținuturile ucrainene. Au fost, sunt și vor rămâne. Bucureștiul urmărește îndeaproape criza ucraineană și nu există nicio îndoială că, în cazul unei schimbări în situaţia regională, românii vor fi pregătiţi pentru acţiune activă”, a mai spus Şornikov.

Discuțiile vin în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, prin invadarea Ucrainei. De atunci, în repetate rânduri, în Transnistria au existat diferite acțiuni provocatoare. În plus, la un moment dat, oficiali militari din Rusia au afirmat că ținta lor este să ocupe partea de sud și est a Ucrainei, până la granițele Transistriei.