SUA și România, declarații comune. Șefii armatelor atrag atenția asupra gravității situației. Ce spun despre invadarea Ucrainei

SUA și România, declarații comune. Șefii armatelor atrag atenția asupra gravității situației. Ce spun despre invadarea Ucrainei sursa foto: Inquam

Şeful Statului Major al Apărării din România, generalul Daniel Petrescu, și preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, s-au întâlnit luni, la Baza 57 Aeriană. La Baza Aeriană, cei doi oficial ai armatelor au pus pe masă problematica ucraineană, văzută drept cea mai gravă amenințare la adresa securității continentului european. Dezvăluiri incendiare despre documentul semnat de țara noastră cu Putin, făcute de fostul prim-ministru, Adrian Năstase, invitatul emisiunii Față în față, moderată de Mirel Curea și Dan Andronic.

Generalul Daniel Petrescu, cel care este șeful Statului Major român, s-a întâlnit cu generalul Mark A. Milley, care ocupă funcția de președinte al Joint Chiefs of Staff, chiar la Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu.

SUA și România, parteneriat strategic împotriva agresorului rus

La Baza Aeriană, cei doi oficial ai armatelor au pus pe masă problematica ucraineană, văzută drept cea mai gravă amenințare la adresa securității continentului european.

Conform unui comunicat al Ministerului Apărării de marți, această întâlnire se înscrie în rândul acțiunilor din domeniul cooperării dintre cele două state, România și SUA, în vederea descurajării militare a agresorului rus, aflat la granițele flancului estic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Analiza privind dinamica situaţiei regionale de securitate a condus la măsuri de sporire a vigilenţei, precum şi la dispunerea de capabilităţi suplimentare terestre, aeriene şi maritime pe întreg flancul estic al NATO", declară MApN.

Generalul Petrescu dorește să potențeze gradul de angajabilitate al NATO în problema ucraineană.

„Măsurile adaptate ameninţărilor potenţiale, luate de SUA şi statele aliate, au demonstrat solidaritatea şi angajamentul NATO pentru apărarea întregului teritoriu aliat", a transmis generalul Daniel Petrescu, conform MApN.

Un trio formidabil: România – Rusia – NATO. Dezvăluiri incendiare despre documentul semnat de țara noastră cu Putin

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost invitatul emisiunii Față în față, moderată de Mirel Curea și Dan Andronic, Conflictul din Ucraina domină scena internațională, iar fostul ministru de Externe și profesor de drept public internațional a creionat un tablou de ansamblu al legăturii României cu această stare conflictuală de la graniță î raport cu Rusia și sub umbrela NATO.

În opinia specialistului în politică externă, starea conflictuală dintre Rusia și Ucraina are rădăcini mai adânci, care merg la perioada Gorbaciov și la sprijinul pe care l-a cerut acestuia americanilor, Potrivit lui Adrian Năstase, liderul Uniunii Sovietice a obținut un ajutor financiar mai degrabă neglijabil, astfel că americanii i-au pus în genunchi pe sovietici. Acest gest considerat afront de către cel mai notoriu urmaș al kui Gorbaciov,Vladimir Putin, este una din cauzele răcirii relațiilor cu NATO, dar și a unui potențial război între Rusia și Ucraina.

„Putin nu poate spune că România trebuie să se întoarcă la 1997″

Adrian Năstase a menționat, în egală măsură, poziția României în acest context al apartenenței la NATO și a vorbit despre un document cheie puțin cunoscut în relația cu Rusia.  Ca specialist în drept public internațional, invitatul a arătat mai multe citate din respectivul document, „Avem și interese proprii. Există un tratat între România și Rusia din 2003. A intrat în vigoare în 2004 când România intrase deja în NATO. Tratatul e semnat de Putin, deci Putin nu poate spune că România trebuie să se întoarcă la 1997.

Chestionat de co-moderatorul Dan Andronic dacă baza Deveselu poate fi interpretată ca o încălcare a acordului semnat de țara noastră cu liderul de la Kremlin, fostul lider PSD a nuanțat astfel: Se poate deschide o cale de negociere, noi de ani de zile nu am mai avut dialog cu Rusia.

Interviul integral poate fi vizionat aici: