Când vor pune rușii piciorul la Deveselu? NATO încearcă să urmeze o cale de dialog

Când vor pune rușii piciorul la Deveselu? NATO încearcă să urmeze o cale de dialog Sursa: arhiva EVZ

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO a trimis miercuri Moscovei răspunsul scris la cererile de securitate ale Rusiei.

„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situaţia. NATO crede cu fermitate că tensiunile şi dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog şi diplomaţie'”, a afirmat Stoltenberg.

El a reiterat apelul pentru ca Moscova şi NATO să-şi restabilească reciproc misiuni la Bruxelles şi Moscova şi să utilizeze pe deplin canalele militare de comunicare pentru a promova transparenţa şi reducerea riscurilor.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi ai NATO trimise Rusiei acoperă o gamă largă de probleme diferite (...) Noi întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să urmăm o cale de dialog (...), dar ne-am pregătit şi pentru ce e mai rău'”, a precizat Stoltenberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din Guvernul României au precizat că România a participat cu observații la răspunsurile trimise miercuri de SUA și NATO Rusiei, la capitolul privind o posibilă inspecție a rușilor la Scutul anti-rachetă de la Deveselu.

Reciprocitate

Bucureștiul ar accepta însă o inspecție din Rusia la Deveselu numai dacă și Federația Rusă va accepta ca delegați români să vadă baze militare din Rusia.

Surse oficiale guvernamentale au declarat, în exclusivitate pentru Europa FM, referitor la oferta SUA ca rușii să vină să vadă baza militară de la Deveselu dar și din Polonia:

„Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”.

Români, polonezi și americani

Cu alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că la Deveselu nu sunt rachete ofensive, dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani.

Scutul antirachetă din România este el completat de facilitățile din Polonia.

Aceleași surse au precizat în că acestea sunt singurele referiri la România din răspunsul înaintat miercuri de Statele Unite Rusiei.

Totuşi, contează şi partea de la Deveselu pe care vrea Kremlinul să o viziteze, spun surse Antena 3.

Surse guvernamentale spun că România este dispusă să permită unei echipe, unor inspectori de la Moscova să vină în România, în baze militare, în baza tratatului privind cercul deschis semnat de România în 1992.

Acest lucru se poate face în baza unei notificări prealabile.

Federația Rusă a cerut NATO să se retragă din România și Bulgaria și să nu primească Ucraina în Alianță.

Joi dimineață, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că țara sa nu vede răspunsuri pozitive în ceea ce i-a înaintat miercuri Statele Unite referitor la principalele probleme ridicate de Federația, însă răspunsul dă speranța că se pot începe discuții serioase pe alte teme.