Statele Unite și China s-au ciocnit în discuțiile avute vineri, în timp ce președintele Joe Biden își făcea debutul internațional la summitul G7, administrația sa presând Beijingul asupra originii Covid, Taiwan și drepturilor omului.
Secretarul de stat Antony Blinken, care s-a alăturat lui Joe Biden la summitul celor mai mari puteri industriale - G7, a comunicat telefonic cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi - primele lor discuții după o întâlnire aprinsă avută în Alaska în luna martie.
În timp ce Joe Biden a folosit prima sa călătorie prezidențială în străinătate pentru a dezvălui un plan masiv de cumpărare și distribuire a 500 de milioane de doze de vaccin Covid în întreaga lume, Blinken a reînnoit presiunea SUA asupra Chinei cu privire la originile pandemiei care a ucis peste 3,7 milioane de oameni.
Blinken "a subliniat importanța cooperării și transparenței în ceea ce privește originea virusului", inclusiv permiterea accesului experților Organizației Mondiale a Sănătății în China, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.
Nou raport al serviciilor secrete
Biden a ordonat serviciilor secrete americane să raporteze până la sfârșitul lunii august dacă Covid-19, detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019 în orașul Wuhan, a apărut dintr-o sursă de animale sau dintr-un accident de laborator.
Fostul președinte Donald Trump a eliminat teoria scurgerilor de laborator, dar a fost contrazis ulterior, mulți crezând că încearcă să devieze criticile cu privire la modul în care gestionează pandemia. Noul președinte al SUA Joe Biden a spus că este nevoie de cercetări suplimentare după ce a criticat Beijingul pentru că nu a dat mai mult acces la o echipă OMS.
Yang Jiechi i-a spus lui Blinken că teoria virusului scăpat din laborator a fost „absurdă”, potrivit rețelei de televiziune din China. "Îndemnăm partea SUA să respecte faptele și știința, să nu politizeze urmărirea originii și să își concentreze atenția asupra cooperării internaționale în lupta împotriva pandemiei", a mai spus Yang.
China - care, ca și Rusia, a livrat propriile vaccinuri către țările mai prietenoase - a încercat să se prezinte altfel în ochii lumii, nu ca o țară care nu a reușit să oprească virusul, ci ca un model de management de criză.
Interesele cercurilor mici
Yang Jiechi, un membru în vârstă al Biroului Politic al PCC, a preluat de ceva timp conducerea în relația Beijingului cu Statelor Unite, și-a reînnoit atacurile lua adresa Washington, când Biden s-a întâlnit cu lideri din Grupul celor șapte națiuni industrializate - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia.
"Multilateralismul autentic nu este pseudo-multilateralism bazat pe interesele cercurilor mici", i-a spus Yang lui Blinken, potrivit China Central Television. "Singurul multilateralism autentic este cel bazat pe principiile cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional", a spus Yang.
Yang a reînnoit, de asemenea, acuzațiile de ipocrizie a SUA asupra drepturilor omului, în timp ce Blinken a insistat asupra a ceea ce Statele Unite consideră genocidul uigurilor și al altor musulmani turci care sunt închiși în lagăre.
"Statele Unite ar trebui să-și rezolve propriile încălcări grave ale drepturilor omului și să nu folosească așa-numitele probleme ale drepturilor omului ca o scuză pentru a interveni în mod arbitrar în treburile interne ale altor țări", a spus el.
Yang a făcut acuzații similare cu privire la Statele Unite în fața presei în timpul întâlnirii de la Anchorage, uimindu-i pe oficialii americani care se așteptau la observații scurte și civilizate, dar acesta a încălcat protocolul ceea ce i-a ridicat popularitatea în China.
Îngrijorare asupra Taiwanului
Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presiunea crescândă a Chinei asupra Taiwanului, inclusiv la zborurile militare de pe coasta sa.
Blinken „a cerut Beijingului să înceteze campania de presiune împotriva Taiwanului și să rezolve în mod pașnic problemele trans-strâmtoare”, se arată în declarația Departamentului de Stat.
Washingtonul este din ce în ce mai alarmat că China va încerca să folosească forța asupra Taiwanului, o democrație autonomă pe care o consideră parte a teritoriului său. Statele Unite au convenit în ultimele zile să redeschidă discuțiile comerciale cu Taiwanul și au autorizat un avion militar să aducă o delegație de senatori care a oferit vaccinuri Covid.
Administrația Biden a descris China ca o provocare internațională preeminentă și a promis să o contraatace prin consolidarea alianțelor politice și militare și investiții mari în infrastructură și dezvoltare în economia americană.