Deja celebrul medicament antiviral „Veklury”, cunoscut pe scară largă ca Remdesivir, a fost aprobat, joi, de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Acesta este produs de compania biofarmaceutică Gilead Sciences Inc, pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 care necesită spitalizare.
Gilead a anunţat că a primit autorizaţia deplină pentru medicament, subliniind că este singurul tratament specific împotriva COVID-19, autorizat astfel după o procedură de verificare riguroasă şi definitivă.
Remdesivir a fost unul din medicamentele cu care a fost tratat preşedintele american Donald Trump după ce a fost testat pozitiv la coronavirus, scrie Agerpres.
Acesta este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții. Acești analogi de nucleotide seamănă cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar în mod natural în corp și sunt elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).
În tratarea Covid-19, specialiștii au constatat semne îmbucurătoare privind lupta împotriva acestei boli, în special pentru pacienții aflați în stare critică. Medicamentul a fost dezvoltat iniţial ca tratament împotriva virusului Ebola.
De ce nu e de acord OMS
Încă din 1 mai, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgență, folosirea medicamentului pentru adulții și copii spitalizați cu Covid-19. D
De asemenea, Remdesivir este primul medicament pe care Asociația Europană pentru Medicamente (EMA) l-a recomandat pentru a fi utilizat în UE în lupta împotriva coronavirusului.
Înainte de izbucnirea pandemiei, Gilead nu producea în mod activ Remdesivir, dar de atunci a trecut la producția masivă.
Cu toate acestea, un studiu realizat de OMS arată că medicamentul antiviral Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora. Respectivul studiu contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.
Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării”, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de COVID-19.