SUA se teme de un nou  Pearl Harbour. Beijingul a intrat în clubul superputerilor aviației

După ce s-au antrenat copiind avioane militare americane, israeliene și rusești, experții chinezi par gata să treacă la fabricarea unui bombardier strategic sută la sută original. Vestea a trezit îngrijorarea americanilor, care se tem că noul bombardier invizibil ar putea lansa atacuri devastatoare asupra bazelor și flotelor americane aflate în inima sistemului defensiv din Pacific.

Noua armă a chinezilor poartă denumirea H20. Chiar dacă  nu au fost prezentate detaliile tehnice, armata chineză se laudă de o bună bucată de vreme cu noul bombardier, notează site-ul nationalinterest.com.

Astfel, mass-media chineză a anunțat încă din octombrie 2018 că Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) va prezenta public noul său bombardier.

Nu era prima veste i despre H 20. Compania Xi, care  produce bombardierul, publicase încă din mai 2018 un videoclip promoțional inspirat reclama prezentată la  Superbowl de Northrop Grumman pentru bombardierul stealth B-21. Ceva mai târziu în același an, silueta unui bombardier de ultină generație a apărut la o gală a Forței Aeriane a Armatei de Eliberare a Poporului.

De ce fac atâta reclama chinezii unui bombardier care ar putea fi arma secretă perfectă într-un eventual conflict cu americanii? În primul rând ca să arate, atât publicului chinez, cât și publicului și analiștilor militari de pe scena internațională, că nu ar fi victime sigure într-un viitor conflict cu SUA.  Avertismentul îi vizează,însă, în primul rând pe strategii Pentagonului.

Dincolo de folosirea lui pe post de armă psihologică, H 20 este o amenințare  cât se poate de reală, un bombardier care ar putea modifica toate calculele strategice despre un conflict între Statele Unite și China. Cu acest avion, China intră (alături de SUA și Rusia) în clubul exclusivist al țărilor capabile să atingă ținte de pe tot globul.

Pentru Beijing dominanția jumătății vestice a Oceanului Pacific este esențială. De acest primat militar depinde  securitatea Chinei, a cărei conducere  își amintește încă de invazile  maritime pe care țara le-a suferit de-a lungul ultimelor secole.

La rândul lor, Statele Unite sunt și ele foarte interesate de  Pacificul de Vest, China și SUA sunt separate cu cinci până la șase mii de mile de ocean. Statele Unite au mai înfruntat în al II-lea război mondial inamic aflat în aceeași zonă geografică- Japonia, iar americanii au plătit atunci cu sânge dezvoltarea unei rețele de apărare, cu baze în insule precum Guam.

Acum, însă, toate aceste linii defensive sunt în pericol, pentru că bombardierul strategic invizibil al chinezilor ar putea lansa atacuri surpriză ”dincolo de al doilea cerc de apărare”, adică practic în inima defensivei americane.

Asta pentru că noul avion pare  să aibă o rază maximă de acțiune de peste 5000 de mile fără să fie realimentat.  Mai mult, e capabil să poarte o sarcină utilă (rachete de pildă) între cele zece și douăzeci și trei de tone.

Tocmai aceste calități fac ca  „al doilea inel insular” (care include bazele SUA din Japonia, Guam, Filipine etc.) să poată fi depășit de bombardiere plecate din bazele Chinei continentale. Atacurile ar putea viza, astfel, al treilea lanț de apărare al Statelor Unite care se întinde din Hawaii până pe coastele Australiei.

Americanii se tem realmente de un nou Pearl Harbour. Într-un eventual conflict între cele două puterim, cea mai bună metodă pentru neutralizarea puterii aeriene a SUA ar fi distrugerea acesteia la sol (sau pe puntea portavioanelor), în primele ore de la declanarea războiului.

Chiar dacă rachetele balistice și bombardierele H-6 ar putea  îndeplini această misiune cu rachete cu rază lungă de acțiune, acestea riscă să fie detectate și interceptate, dat fiind  sistemul de avertizare timpurie al americanilor.

Un bombardier foarte greu de detectat de sistemul de radare ar putea să se apropie, însă, mult mai aproape de forțele americane și de bazele lor înainte de a-și dezlănțui atacul, astfel încât americanii nu ar mai avea timp suficient să reacționeze. .

Mai mult, o lovitură inițială puternică, concentrată asupra radarele de apărare aeriană, ar putea „deschide o breșă” în apărarea SUA, făcând posibil un val de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Chiar mai grav este faptul că  H-20 va fi probabil capabil să transporte arme nucleare, oferind în cele din urmă Chinei o triadă completă de submarine, rachete balistice și bombardiere capabile să folosească energia nucleară.

Unele publicații chineze susțin, de asemenea, că H-20 va acționa și ca o platformă de recunoaștere, comandă și control de rețea, similară cu avioanele invizibile F-35 din SUA. Acest lucru ar avea sens, întrucât China a dezvoltat un arsenal divers de rachete lansate pe mare, aerian, terestru și maritim, dar nu are neapărat o rețea robustă de recunoaștere care să formeze un lanț ucigător pentru țintele îndepărtate..

Analiștii estimează că primul zbor H-20 va avea loc anul acesta, producția putând începe în jurul anului 2025.