SUA se retrag și din Africa. Continentul negru, la mâna Rusiei și a Chinei

SUA se retrag și din Africa. Continentul negru, la mâna Rusiei și a Chinei

Pentagonul studiază opțiuni pentru a reduce prezența militară a SUA în Africa

În declarația finală publicată la sfârșitul summitului de la Pau (Franța) , care a reunit, la 13 ianuarie, Franța și membrii G5 Sahel (Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger, Ciad) s-a exprimat „recunoștința față de sprijinul crucial oferit de Statele Unite” în lupta împotriva terorismului în regiune.

Cu toate acestea, cu puțin timp înainte, adică la sosirea sa la Bruxelles, pentru a lua parte la o ședință a comitetului militar al NATO, generalul Mark Milley, șeful stastului major interarme american, a confirmat intenția Washingtonulului va reduce drastic volumul trupelor sale angajate în prezent în Africa.

În decembrie, New York Times a dezvăluit că șeful Pentagonului, Mark Esper va reexamina dispozitivul militar american din lume, ținând cont de prioritățile noii strategii de apărare a Statelor Unite, publicată în ianuarie 2018.

Rusia și China, puteri revizioniste

Or, tocmai acest document insistă asupra răspunsului care trebuie dat „provocărilor” pe care le prezintă „puterile revizioniste”, și anume China și Rusia, lupta împotriva terorismului trebuind să ocupe locul doi.

Potrivit generalului Milley, citat de Opex 360, resursele dislocate în prezent în Orientul Mijlociu și în Africa „ar putea fi reduse și apoi redirecționate, fie pentru a îmbunătăți pregătirea forțelor noastre în Statele Unite, fie către Pacific”. El a adăugat: „Suntem în curs de elaborare a opțiunilor pentru secretarul apărării”.

Potrivit lui Milley, aceste decizii se vor face „în coordonare cu aliații și partenerii noștri din zonele vizate”.

Cu toate acestea, este atribuită lui Mark Esper intenția închiderii bazei din nigeriene Agadez, bază aeriană pentru drone, unde Forțele Aeriene ale SUA tocmai au început operațiunile cu dronele Reaper MQ-9, după ce au investit acolo aproape 100 de milioane de dolari.

Macron: o veste proastă pentru noi

Evident, o dezangajare americană din Africa , în special din regiunea Sahel, ar complica foarte mult operațiunile forței franceze Barkhane, în special în domeniile informațiilor, logisticii și realimentării în zbor, o capacitate esențială când vine vorba de zborul aeronavelor de luptă într-o regiune la fel de mare ca Europa.

O retragere americană din Africa „ar fi o veste proastă pentru noi”, a declarat președintele Macron în cadrul unei conferințe de presă, după summit-ul de la Pau.

„Sper să-l conving pe președintele Trump că lupta împotriva terorismului se joacă și în această regiune și că subiectul libian nu poate fi separat de situația din Sahel și din regiunea Lacului Ciad", a spus el, evocând riscul unei „proliferări” a terorismului în Africa de Vest.

7000 de militari americani

În prezent, sub autoritatea US AFRICOM, peste 7.000 de soldați americani sunt dislocați în Africa, în special în Niger și în Cornul Africii, unde, având în vedere importanța sa strategică, este puțin probabil ca Pentagonul să abandoneze Camp Lemonnier, bază națională a Expediției Navale a Statelor Unite, situată lângă Aeroportul Internațional Djibouti-Ambouli din Djibouti City, și care găzduiește grupul de lucru combinat combinat - Cornul Africii al Comandamentului Africa din SUA. Este singura bază militară permanentă din SUA din Africa.

Cu toate acestea, nu este exclusă reducerea forței militare americană din Somalia și Kenya.

Observatorii apreciază că, dacă strategia lor de apărare urmărește să contracareze China și Rusia, Statele Unite nu pot fi dezinteresate de Africa, unde, tocmai, aceste două puteri își consolidează prezența economică, a se citi militară mai degrabă.