SUA. Șase agenți ruși, inculpați pentru cyberatacuri mondiale

Cei șase fac parte din serviciul de informații al armatei ruse, sinistrul GRU.

Atacurile au vizat, printre altele, Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, partidul lui Emmanuel Macron și rețeaua electrică a Ucrainei, lăsându-i pe ucraineni să tremure de frig.

Agenții „sunt acuzați că au efectuat cea mai distructivă și perturbatoare serie de atacuri informatice atribuite vreodată unui singur grup”, a declarat ministrul american adjunct al Justiției, John Demers, într-o conferință de presă.

Hackerii, cu vârste cuprinse între 27 și 35 de ani, sunt acuzați că și-au desfășurat operațiunile între 2015 și 2019 dintr-o clădire a armatei supranumită „Turnul”, din Moscova „în beneficiul strategic al Rusiei”, potrivit rechizitoriul.

Conform acestui document, prima lor „faptă de arme”a fost un atac asupra rețelei electrice din Ucraina, care a privat populația de încălzire în mijlocul iernii.

Apoi, „inculpații au susținut o operațiune de piratare și scurgere de informații în zilele premergătoare alegerilor franceze din 2017”, a adăugat John Demers.

Între aprilie și mai, au efectuat șapte atacuri care au vizat peste 100 de persoane, majoritatea membri ai partidului lui Emmanuel Macron, En Marche, se arată în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au inclus un malware în atașamentele intitulate „Cine poate vorbi cu jurnaliștii?”, adresate membrilor echipei de campanie de la o adresă similară cu cea a purtătorului de cuvânt al candidatului, conform acestui document.

Mii de documente interne de la echipa viitorului președinte al Franței, amestecate cu falsuri, au fost apoi difuzate pe internet. La acea vreme, justiția franceză a deschis o anchetă pentru „încălcarea secretului corespondenței”.

„Nocivi și iresponsabili”

Cei șase ruși, căutați de autoritățile americane, sunt suspectați și că se află la originea atacului cibernetic mondial NotPetya din iunie 2017, soldat cu grave perturbări.

Acest „ransomware” infectase mii de computere din întreaga lume, perturbând infrastructura critică, cum ar fi controalele de la locul accidentului nuclear de la Cernobâl și porturile Bombay și Amsterdam.

Printre victimele hackerilor GRU s-au numărat numeroase entități americane,  inclusiv o rețea de spitale din Pennsylvania care a pierdut aproape un miliard de dolari, potrivit rechizitoriului.

Cei șase sunt suspectați că, în 2018,  că au luat parte la campanii de phishing împotriva Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, la care delegația rusă, acuzată de doping, nu a putut participa.

Dându-se drept hackeri nord-coreeni, au întrerupt în mod special ceremonia de deschidere a Jocurilor.

Computerele a două organizații care au investigat otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal în Marea Britanie, în 2018, au fost, de asemenea, victime ale acestor hackeri.

Hackerii nu sunt învinuiți pentru ingerințe rusești în alegerile prezidențiale americane din 2016 din SUA, a spus John Demers, chiar dacă unul dintre ei, Anatoli Kovalev, a fost deja pus sub acuzare de o altă instanță americană pentru intruziuni în computere responsabile cu organizarea scrutinului.

„Nicio țară nu își folosește armele computerizate într-un mod atât de dăunător și de iresponsabil ca Rusia, provocând daune fără precedent pentru a urmări mici progrese tactice și pentru a satisface accesele de furie”, a declarat oficialul american.

În același timp, guvernul britanic a acuzat serviciile de informații militare rusești de continuarea acestor atacuri cibernetice.

Potrivit șefului diplomației britanice, Dominic Raab, hackerii GRU au  efectuat misiuni de recunoaștere pe internet împotriva unor ținte legate de Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate până în 2021 din cauza pandemiei Covid-19, scrie France 24.