SUA, sancțiuni dure. Decizia ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată

SUA, sancțiuni dure. Decizia ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată Sursă: Kontakt5956 | Dreamstime.com

Statele Unite ale Americii strâng cureaua mai tare pentru Rusia. Țara condusă de președintele Vladimir Putin ar putea să se apropie cu pași repezi de incapacitatea de plată, după decizia luată la Washington. Trezoreria americană a anunțat că va pune capăt unei scutiri care permite în mod normal Moscovei să plătească datoria externă în dolari. 

Rusia este tot mai aproape de scenariul incapacității de plată, după decizia Statelor Unite ale Americii. Clauza de scutire de la sancțiunile financiare drastice impuse Moscovei, care a permis băncilor americane să primească și să proceseze plățile către creditori, s-a încheiat miercuri, începând cu ora 00.00, cu două zile înainte de data scadentă a următoarei plăți a serviciului datoriei externe a Rusiei.

Plata datoriei externe în dolari către SUA a fost limitată

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a făcut săptămâna trecută o aluzie la măsura anunțată în prezent, spunând că scutirea a fost instituită pentru a permite instituțiilor financiare să se adapteze, dar că este „limitată în timp”.

Sancțiunile occidentale punitive impuse Rusiei au izolat în mare măsură țara de sistemul financiar internațional, inclusiv blocând capacitatea Moscovei de a accesa fonduri deținute în băncile americane pentru a-și plăti creditorii străini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai recentă decizie elimină ultima portiță de evacuare, care forța guvernul lui Vladimir Putin să își golească fondul de război al rezervelor pentru a face plățile.

Tehnic vorbind, Rusia nu-și mai poate plăti datoria

Yellen semnalase că obiectivul era intrarea în incapacitate de plată, parte a eforturilor președintelui Joe Biden de a intensifica presiunea asupra lui Vladimir Putin pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Rusia nu este capabilă în acest moment să se împrumute pe piețele financiare globale, nu are acces la piețele de capital. Dacă Rusia nu este în măsură să găsească o modalitate legală de a face aceste plăți... din punct de vedere tehnic, nu-și mai poate plăti datoria”, a explicat Yellen, într-o conferință de presă.

Guvernul rus a încercat să plătească în moneda națională, dar multe dintre obligațiuni nu permit rambursarea în ruble.

Presiuni tot mai mari asupra Guvernului de la Moscova

Moscova se confruntă cu o duzină de termene limită pentru serviciul datoriei în acest an.

Următoarea, pe 27 mai, este pentru dobânda de 100 de milioane de euro la două obligațiuni: una dintre ele necesită plata doar în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni; cealaltă poate fi plătită în ruble.

Potrivit rapoartelor publicate de Reuters și The Wall Street Journal, Ministerul rus de Finanțe a transferat fonduri din țară pentru a face plățile și a evita intrarea în incapacitate de plată.

Aproape 400 de milioane de dolari în dobânzi vor reprezenta datorie la sfârșitul lunii iunie 2022.

După o perioadă de grație de 15 până la 30 de zile după o plată neefectuată, țara ar fi probabil declarată în incapacitate de plată, ceea ce i-ar deteriora și mai mult situația financiară și ar permite creditorilor să ia măsuri legale pentru a recupera fondurile.

Datoria externă a Rusiei - 20% din totalul datoriei publice

Cu toate acestea, Moscova continuă să înregistreze în continuare sume mari de bani din exporturile sale de energie și forțează țările din Europa să plătească în ruble pentru a evita sancțiunile.

Această situație s-ar putea schimba dacă Europa va trece la un embargo petrolier, deși oficialii UE discută această problemă de săptămâni întregi fără a găsi o soluție.

Ministerul rus a informat că datoria externă a țării se ridică undeva între 4.500 și 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 50 de miliarde de euro, 60 de miliarde de dolari) - sau 20% din totalul datoriei publice.

Rusia a ratat plățile pentru datoria internă, exprimată în ruble, în anul 1998, pe fondul unei crize financiare mai ample, dar ultima dată a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale în monedă străină în 1918, când liderul revoluției bolșevice Vladimir Lenin a refuzat să recunoască obligațiile regimului țarului destituit.