Politica de apropiere a regimului politic de la Budapesta, față de Rusia, și de interesele acesteia, nu au trecut neobservate în Statele Unite. Ministrul de Externe de la Budapesta s-a aflat la Moscova, unde a semnat un acord pentru un import de gaze naturale în condiții avantajoase pentru Ungaria.
Jurnaliștii de la Budapesta scriu că SUA plănuiește să aplice sancțiuni, de data asta împotriva unor politicieni maghiari sau oameni de afaceri, datorită relațiilor prea strânse cu Rusia.
”Ar putea fi un caz similar cu expulzările din 2014, când șase cetățeni maghiari au primit interdicție de a intra în SUA în baza unor acuzații de corupție. Ambasadorul SUA, David Pressman, a convocat o conferință de presă pentru miercuri. Unii speculează că acesta ar putea anunța sancțiuni în acel moment, deși ambasada care organizează evenimentul nu a identificat niciun subiect oficial”, scriu jurnaliștii de la portalul maghiar 444.
Relații proaste între cele două țări
Relațiile dintre guvernele Ungariei și SUA sunt la un nivel scăzut. Premierul Viktor Orbán a făcut ironii pe seama numelui actualului ambasador al SUA, la Budapesta, David Pressman.
Orban și-a încheiat un discurs despre starea națiunii maghiare, spunând că speră ca următorul ambasador să nu fie numit Puccini - sugerând că SUA ar putea pregăti o lovitură de stat împotriva guvernului său.
Ambasadorul Pressman a criticat faptul că presa pro-guvernamentală din Ungaria, răspândește propaganda de stat rusă.
Mai mult, la începutul lunii aprilie, ambasadorul SUA l-a ironizat pe ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarte, pentru mesajul de susținere trimis de Viktor Orbán lui Donald Trump.
Ministrul de externe a fost la Moscova
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto s-a aflat la Moscova unde a semnat un acord important pentru alimentarea țării cu gaz rusesc.
”Atâta timp cât problema aprovizionării cu energie este o problemă fizică, şi nu una politică sau ideologică, fie că ne place sau nu, cooperarea cu Rusia şi cu ruşii va rămâne crucială pentru securitatea energetică a Ungariei. În proporţie de 80-85%, aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei provine direct din Rusia, astfel încât continuitatea şi furnizarea neîntreruptă a acestor gaze este de o importanţă fundamentală şi critică pentru noi”, a subliniat Szijjarto, citat de Hirado.