Evenimentul Zilei > Sport > SUA nu se opune participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024. Polonia amenință cu un boicot de proporții
SUA nu se opune participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024. Polonia amenință cu un boicot de proporții

SUA nu se opune participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024. Polonia amenință cu un boicot de proporții

SUA a anunțat că va accepta participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice doar dacă aceștia vor concura sub drapel neutru. Ucraina se opune vehement și este susținută de Țările Baltice și de Polonia. Comitetul Olimpic caută o soluție de compromis.

Statele Unite susţin participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024, cu condiția ca aceștia să concureze sub un steag neutru. SUA se spune arborării drapelelor celor două țări.

„Dacă sportivii sunt invitaţi la un eveniment internaţional precum Jocurile Olimpice trebuie să fie absolut clar că ei nu reprezintă Rusia sau Belarus.

De asemenea, trebuie interzisă utilizarea steagurilor, emblemelor sau imnurilor ruseşti şi belaruse. Statele Unite au susţinut suspendarea organismelor sportive din Rusia şi Belarus din federaţiile sportive internaţionale“, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Karine Jean-Pierre.

Dispută aprinsă

Participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris, este subiectul unei dezbateri aprinse pe plan mondial.

Ucraina a solicitat ca sportivii ruși să fie pur şi simplu interzişi de la toate competițiile din cauza războiului. Cererea autorităților de la Kiev este susținută de Tările Baltice (Estonia, Letonia, Lituania), dar şi de Polonia.

Comitetul Olimpic din Rusia consideră, la rândul său, că sportivii săi ar trebui să poată participa la Jocurile Olimpice fără niciun fel de restricţii.

Ministrul polonez al Sportului și Turismului, Kamil Bortniczuk, a anunțat joi că un număr impresionant de țări ar putea boicota viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice, dacă li se va permite sportivilor ruși să concureze.

„Dacă vom boicota Jocurile Olimpice, coaliţia din care vom face parte va fi destul de mare pentru a face desfăşurarea Olimpiadei lipsită de sens”, a declarat ministrul polonez, pentru BBC.

Soluție de compromis

Comitetul Olimpic Internaţional încearcă să împace pe toată lumea. Organizația a propus recent ca sportivii din Rusia și Belarus să poată reveni în competiții sub pavilion neutru, cu condiţia ca aceştia „să nu sprijine activ războiul din Ucraina”. În cazul Jocurilor Olimpice aceștia vor defila cu steagul competiției, iar dacă vor câștiga medalii de aur, imnul Rusiei nu va fi intonat, iar steagul țării nu va fi arborat, potrivit news.ro.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: