SUA mută un cimitir din Africa la Washington. Planurile administrației Biden cu privire la eroii americani

Sursă: Orhan Çam | Dreamstime.com

Statele Unite urmează să ducă acasă și să identifice rămășițele unor soldați necunoscuți din cel de-al Doilea Război Mondial, din singurul cimitir american din Africa. Anunțul a fost făcut luni, de Ziua Memoriei, de către Ambasada SUA din Tunisia, după ce ambele state au semnat un memorandul de înțelegere privind acest demers.

SUA și Tunisia au semnat un memorandum de înțelegere care va permite Washingtonului să exhumeze rămășițele soldaților necunoscuți din Cimitirul American din Africa de Nord și să le repatrieze pentru identificare. Vestea a fost primită cu mare bucurie de către membri ai familiilor militarilor decedați în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Le datorăm eroilor noștri căzuți la datorie și familiilor lor o profundă recunoștință”, a declarat însărcinatul cu afaceri al ambasadei, Natasha Franceschi. „Acordul istoric de astăzi va asigura că bărbații și femeile din serviciul american care și-au dat viața pentru a ne apăra libertatea sunt recunoscuți și onorați pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru țara noastră”, a mai spus el.

Rămășițele soldaților din Tunisia vor fi duse înapoi în SUA

Cimitirul din Cartagina, Tunisia, din apropiere de Marea Mediterană, este locul de înmormântare pentru 2.841 de membri ai serviciilor americane din campania din Africa de Nord. Zidul celor dispăruți, un zid memorial care mărginește cimitirul, prevede numele a 3.724 de membri ai serviciului care au dispărut în misiune și nu au fost găsiți niciodată. Încă nu este clar câte rămășițe exact vor fi duse în Statele Unite.

Cucerirea Tunisiei de către aliați a oferit un punct de sprijin pentru invazia Europei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda succeselor timpurii ale forțelor germane și italiene, puterile principale ale Axei au pierdut controlul asupra Tunisiei în fața forțelor aliate, care erau mai bine aprovizionate. Până în vara anului 1943, Aliații au cucerit Tunisia, alungând ceea ce mai rămăsese din forțele Axei.

Cimitirul american nord-african, pentru militarii care au pierit în această campanie, a fost înființat în 1960, însă Statele Unite nu au reușit niciodată să exhumeze și să încerce să identifice rămășițele soldaților necunoscuți.

Cum va fi descoperită identitatea militarilor

Memorandumul de înțelegere semnat recent va permite Statelor Unite să înceapă procesul, adesea dificil, de exhumare a rămășițelor și de identificare a acestora. Ambasada nu a precizat cât de curând va începe acest proces.

La ceremonia de semnare a participat, de asemenea, și un oficial din partea Agenției de contabilitate a prizonierilor de război și a persoanelor dispărute în misiune din cadrul apărării. Misiunea acestei agenții este de a recupera personalul militar american și de a-l identifica, folosind o combinație de tehnologie științifică criminalistică și dosare militare.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, care a luat cuvântul la Cimitirul Național Arlington de Ziua Memoriei, a subliniat angajamentul profund și de neclintit de a onora sacrificiul militarilor.

„Atunci când alegem între ceea ce este ușor și ceea ce este corect, haideți să trăim după exemplul războinicilor noștri căzuți la datorie. Și când acele valori care ne sunt dragi sunt puse la încercare, să trăim după idealurile pentru care ei și-au dat viața pentru a le apăra”, a spus Lloyd Austin, potrivit CNN.