SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice

SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri ciberneticeAtacuri cibernetice. Sursa foto: Pixabay

SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice. Cutia Pandorei a fost deschisă de Londra, care a acuzat deschis Beijingul că se află în spatele atacului cibernetic prelungit împotriva arhivelor Comisiei Electorale Britanică. Atac desfășurat începând din august 2021, așa cum s-a raportat vara trecută și atribuit inițial unor indivizi nespecificați, nişte „actori ostili”.

SUA acuză China de atacuri cibernetice

Regatul Unit vorbește despre o „provocare epocală” la adresa securității naționale și o „amenințare la adresa democrației”. Câteva ore mai târziu, Statele Unite au acuzat șapte cetățeni chinezi că au comis atacuri cibernetice împotriva membrilor Congresului, oficialilor de la Casa Albă, candidaților și companiilor americane.

Departamentul de Justiție și FBI au vorbit despre atacuri larg răspândite pe o perioadă de 15 ani, în care au fost blocate milioane de conturi online ale cetățenilor americani, în timp ce conspirația chineză i-a vizat pe oficiali. Și Noua Zeelandă a raportat că un atac cibernetic de acum trei ani, împotriva serviciilor parlamentare a fost atribuit unui grup chinez „susținut de stat”.

China acuză Statele Unite că lucrează pentru „glorificarea așa-ziselor atacuri cibernetice chineze”

La rândul său China a „protestat cu putere” împotriva Statelor Unite, Regatului Unit și Noii Zeelande, acuzând în special Statele Unite că lucrează pentru „glorificarea așa-ziselor atacuri cibernetice chineze”.

Să vedem însă ce au descoperit anchetatorii britanici, americani și neozeelandezi și în ce constau exact acuzațiile. În esență, este raportată o vastă campanie de spionaj cibernetic desfășurată de un grup chinez „sponsorizat de stat”, care ar fi afectat milioane de oameni, inclusiv legislatori, academicieni, jurnaliști și companii, inclusiv contractori de apărare.

Cibernetic, Atac, Criptare, SmartphoneSUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice. Sursa foto. Pixabay

SUA: Spionează e-mailurile oficialilor din campania electorală

Potrivit autorităților americane, unele activități de hacking efectuate de cei șapte cetățeni chinezi au reușit să compromită rețelele și conturile de e-mail. Printre cele mai alarmante acuzații se numără cea conform căreia hackerii au vizat conturile de e-mail ale mai multor oficiali ai unei campanii electorale, nenumită, din mai 2020.

„Atâta timp cât China continuă să țintească Statele Unite și aliații noștri, FBI va continua să precizeze că spionajul cibernetic nu va fi tolerat și că îi vom urmări fără încetare pe cei care ne amenință securitatea și prosperitatea”, a declarat directorul FBI, Christopher Wary.

Londra: Au fost spionaţi parlamentari care critică Beijingul, „ne vom apăra”

În Marea Britanie, vicepremierul Oliver Dowden, care a coordonat dosarul luni de zile, a anunțat în fața Camerei Comunelor, cu sprijinul atât al majorității, cât și al opoziției, sancțiuni împotriva a două persoane și a unei entități chineze (APT31, un grup de hackeri „afiliat statului” în Republica Populară) și convocarea ambasadorului Beijingului la Ministerul de Externe.

Liderii guvernului conservator au făcut declarații incendiare. Ministrul de Externe, David Cameron, a vorbit despre „acțiuni inacceptabile”, cerând o întâlnire față în față cu omologul său chinez, Wang Yi. Ministrul de Interne James Cleverly, a acuzat „încercarea condamnabilă de a viza instituțiile democratice”.

Prim-ministrul Rishi Sunak a intervenit

Însuși prim-ministrul Rishi Sunak a intervenit, ajungând până acolo încât să vorbească despre o ruptură „epocală” a relațiilor cu gigantul asiatic, punctat drept pericolul numărul unu „la nivel de stat” și care reprezintă o „amenințare la adresa securității noastre”, economice și politice, faţă de care „avem dreptul să ne protejăm”. Chiar și prin măsuri „rapide și viguroase”, aşa cum l-a completat Dowden.

În discursul său de la Westminster, vicepremierul a vorbit despre „amenințări reale” și despre un „atac malign”, deși „nereușit”, a cărui origine executivul britanic susține că a identificat-o datorită cooperării serviciilor de informații cu „aliaţii din grupul Five Eyes” (SUA, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă).

Noua Zeelandă: Hackeri împotriva parlamentarilor

Incursiunile hackerilor par să fi afectat şi anumiți parlamentari britanici antipatici Chinei, cum ar fi fostul lider conservator Iain Duncan Smith, sau fostul ministru Tim Loughton, doi șoimi ai politicii externe; dar și personalități din opoziție precum Stewart McDonald de la Scottish Independence Party (SNP), un apărător progresist al drepturilor omului.

Guvernul de la Wellington a declarat că un grup chinez susținut de stat a spart sistemul parlamentar într-un atac cibernetic în 2021. Agenția de securitate cibernetică din Noua Zeelandă a făcut legătura între un grup chinez „sponsorizat de stat” şi „atacurile cibernetice împotriva entităților parlamentare”, a declarat ministrul Securității și Informațiilor, Judith Collins, scrie avvenire.it. (Traducerea-Rador)