SUA: Lovitura de răzbunare a Iranului asupra Israelului, inevitabilă

SUA: Lovitura de răzbunare a Iranului asupra Israelului, inevitabilă Atacul de la consulatul din Damasc Sursa foto: X (Twitter)

SUA și aliații săi susțin că atacul de răzbunare al Iranului asupra țintelor militare și guvernamentale din Israel este inevitabil, scrie Bloomberg, citând surse. Potrivit respectivelor surse, acest lucru s-ar putea întâmpla prin utilizarea rachetelor de precizie, în zilele următoare. Oficialii americani ajută Israelul să împărtășească informații despre acest subiect.

SUA și Israelul își vor coordona acțiunile

Anterior, portalul Axios, citând doi oficiali israelieni, a raportat că șeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, va vizita Israelul joi pentru a coordona acțiunile în cazul unui posibil atac din Iran.

Miercuri, președintele american Joe Biden, la o conferință de presă care a urmat discuțiilor cu premierul japonez Fumio Kishida, și-a anunțat disponibilitatea de a face totul pentru a proteja Israelul în lumina avertismentelor Iranului după atacul asupra consulatului său din Damasc. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a promis că va răspunde „foarte repede” cu „acțiuni de atac decisive” în cazul unui atac al oricărui stat.

Iranul va alege momentul pentru a se răzbuna pe Israel

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri, a spus că Teheranul va alege momentul potrivit pentru a se răzbuna pe Israel pentru atacul asupra consulatului Republicii Islamice din Damasc și pentru a-i provoca pagube maxime. El a făcut această declarație la Isfahan la înmormântarea generalului Mohammad Reza Zahedi din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC, unități de elită ale Forțelor Armate), care a fost ucis într-un atac.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atacul asupra consulatului iranian din Siria este cauzat de disperarea regimului sionist (Israelul), iar <...> ne vom răzbuna cu siguranță”, îl citează agenția IRNA. Bagheri a subliniat că Iranul „va determina în mod independent planul […] pentru operațiune și îl va realiza la momentul potrivit cu daune maxime aduse inamicului”. El a cerut, de asemenea, ca SUA să fie trase la răspundere pentru atacul asupra consulatului, considerând evidentă implicarea Washingtonului în acțiunile statului evreu.

Apel urgent de reducere a tensiunilor cu Israelul

Potrivit Reuters, coordonatorul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Brett McGurk, le-a cerut miniștrilor de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak să transmită Iranului un „apel urgent de reducere a tensiunilor cu Israelul” după atacul asupra consulatului său din Damasc. Sursa agenției a menționat că miniștrii de externe, cu care a vorbit reprezentantul NSS de la Casa Albă, au dat curs cererii acestuia.

După cum subliniază agenția, miercuri, Ministerul de Externe al Republicii Islamice a relatat că ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, a avut o conversație telefonică cu miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului și Irakului, în timpul căreia au discutat despre „tensiunile regionale”.

Miercuri mai devreme, președintele american Joe Biden, la o conferință de presă care a urmat discuțiilor cu premierul japonez Fumio Kishida, a declarat că Statele Unite vor face totul pentru a proteja Israelul în lumina avertismentelor actuale ale Iranului în urma atacului asupra consulatului său din Damasc.

Tot miercuri, ministrul evreu al Apărării Yoav Galant a promis că va răspunde „foarte repede” cu „acțiuni decisive de atac” pe teritoriul oricărui stat care îl atacă.