SUA interceptează bombardiere rusești și chinezești lângă Alaska. Cooperarea militară între Moscova și Beijing crește

Bombardier RusiaPhoto: Roman Lipovskiy | Dreamstime.com

Bombardiere rusești și chinezești au fost interceptate în apropierea Alaskăi de aviatori americani și canadieni. În cursul zilei de miercuri. Acesta este prima dată când bombardiere strategice ale acestor doi adversari ai SUA au operat împreună în apropierea Americii de Nord.

Incidentul a implicat două bombardiere rusești TU-95 Bear și două bombardiere chinezești H-6. Acestea au zburat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Alaskăi, o zonă tampon în spațiul aerian internațional, potrivit Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD). Bombardierele s-au apropiat până la 200 de mile de coasta Alaskăi. Dar nu au încălcat nici o regulă.

„Este prima dată când vedem aceste două țări zburând împreună în acest fel, dar nu au intrat în spațiul nostru aerian,” a spus Secretarul Apărării, Lloyd Austin, la o conferință de presă joi.

Bombardierele au decolat de la o bază aeriană rusă, susține o știre dată inițial de revista Air & Space Forces și confirmat de un general american. NORAD a declarat că avioanele rusești și chinezești nu au intrat în spațiul aerian american sau canadian și nu au fost percepute ca o amenințare militară.

Bombardiere rusești și chinezești, interceptate la granița

Avioanele au fost interceptate de F-16 și F-35 americane, precum și de CF-18 canadiene. „NORAD va continua să monitorizeze activitatea competitorilor în apropierea Americii de Nord și va răspunde cu prezență la prezență,” a declarat comandamentul.

Austin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relația în creștere dintre Rusia și China, subliniind sprijinul Beijingului pentru războiul Rusiei în Ucraina.

În august anul trecut, o forță navală combinată ruso-chineză a patrulat în apropierea Alaskăi. Aceasta a fost cea mai mare flotilă de acest fel care s-a apropiat de țărmurile americane. Unsprezece nave din cele două țări s-au apropiat de Insulele Aleutine, dar nu au intrat în apele teritoriale americane.

Sprijin important dat de China

China a sprijinit industria militară a Rusiei furnizând componente microelectronice și alte componente cu dublă utilizare, esențiale pentru producția de arme. În 2023, China a furnizat aproximativ 90% din importurile de microelectronice ale Rusiei, esențiale pentru rachete, tancuri și avioane, potrivit oficialilor americani. China a furnizat, de asemenea, imagini satelitare folosite de Moscova în operațiuni militare, deși Beijingul neagă furnizarea de arme și afirmă că controlează strict comerțul cu bunuri cu dublă utilizare.

NATO a cerut recent Beijingului să înceteze orice sprijin pentru efortul de război al Rusiei în cadrul unui summit desfășurat la Washington, scrie WSJ.

Ministerul Apărării din Rusia a confirmat patrula comună cu China, declarând că bombardierele strategice Tu-95MS și Hong-6K au efectuat o misiune peste Marea Chukchi, Marea Bering și partea nordică a Oceanului Pacific. Zborul a durat peste cinci ore, bombardierele fiind escortate de avioane de vânătoare rusești înainte de a se întoarce la bazele lor. „Activitatea a fost parte a planului de cooperare militară pentru 2024 și nu a fost direcționată împotriva unor terțe țări,” a declarat Ministerul Apărării din Rusia.