SUA în alertă. China evocă o potențială luptă împotriva Taiwanului

Săptămâna trecută, diplomați americani au acuzat guvernul chinez că încearcă să profite de criza provocată de epidemia Covid-19 pentru a-și spori dominația asupra Mării Chinei de Sud, a cărei cvasi-totalitate este revendicată de Beijing.

Dar nu este imposibil ca Beijing-ul să profite de situație pentru a crește presiunea asupra Taiwanului, o provincie pe care China a descris-o drept „rebelă”.

Or, în ultimele luni, autoritățile chineze și-au înăsprit constant tonul vizavi de Taipei, ajungând până la a evoca deschis un recurs la forță militară.

Pe lângă acțiunile diplomatice de izolare a Taiwanului, Armata Populară de Eliberare a Chinei exercită o presiune militară din ce în ce mai mare.

De exemplu, în iulie 2019, un submarin nuclear chinezesc de tip 093G, capabil să poarte rachete de croazieră anti-navă YJ-18, precum și o versiune navalizată a rachetei de croazieră cu rază medie de acțiune DF-10, a fost identificată între arhipelagurile taiwaneze Matsu și Keelung.

Dar, mai general, și în timp ce personalul statului-major taiwanez a fost decimat în urma unui accident de elicopter, în ianuarie, această presiune militară este exercitată prin exerciții navale în strâmtoarea Formosa sau prin trimiterea de bombardiere și avioane de strângere de informații, escortate de avioane de luptă J-11, în apropierea spațiului aerian al Taiwanului.

Frecvența acestor manevre chineze a crescut de la realegerea, în ianuarie, a președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, absolut ostilă principiului „Chinei unice”.

Realegere care l-a determinat pe Wang Yi, ministrul chinez de Externe, să spună că separatiștii din Taiwan „au un miros neplăcut de 10.000 de ani”.

Începând cu 1949, o regulă tacită între Taipei și Beijing a interzis aeronavelor militare din cele două țări să treacă de linia de mijloc a strâmtorii Formosa.

În afară de un incident din 2011 (descris ca o „greșeală nefericită” la vremea respectivă), aeronavele chineze au „călcat” în afară, cel puțin de două ori.

În orice caz, la 10 aprilie, armata chineză a trimis din nou avioane de luptă J-11, bombardiere H-6 și avioane radar KJ-500 în imediata apropiere a Taiwanului.

Taipei a spus că a urmat „îndeaproape” evoluțiile avioanelor chineze.

Dar Beijing nici nu ascunde scopul unor astfel de manevre. Aceste „exerciții fac parte din pregătirile pentru o potențială luptă împotriva Taiwanului. Au devenit regulate și de rutină”, a declarat Song Zhongping, un expert militar citat în cotidianul Global Times, care apără linia Partidului Comunist Chinez.

Aceste exerciții „trebuie să permită secesioniștilor din Taiwan să știe că sprijinul forțelor străine este inutil și, de asemenea, ca forțele străine să înțeleagă că Armata Populară are capacitatea și determinarea necesare pentru a rezolva problema Taiwanului”, a adăugat el .

Unul dintre aceste exerciții a avut loc pe 16 martie, cu particularitatea de a fi fost efectuat noaptea, ceea ce este destul de rar, scrie Zone Militaire.

În aceeași zi, o navă de patrulare din Taiwan a fost abordată de o navă de pescuit chineză în largul insulei Kinmen.

Pe site-ul său internet, armata chineză a subliniat recent că epidemia Covid-19 a „redus considerabil capacitatea de desfășurare a navelor de război ale SUA în regiunea Asia-Pacific”.

Patru portavioane afectate acestui teatru sunt la ora actuală la cheu.

Aceasta nu înseamnă că forțele americane nu pot face nimic. De altfel, vineri, un avion de informații RC-135U Combat Sent al US Air Force a fost semnalat în împrejurimile Taiwanului.

Potrivit Focus Taiwan, a fost a șasea oară, de la 25 martie, când acest tip de avion american, conceput pentru a detecta și analiza semnalele electronice emise de radarele adverse, a evoluat în acest sector.

Cercetătorul Institutului Taiwaneze pentru Apărare și Securitate Națională, Su Tzu-yun, a estimat că mișcările acestui RC-135U se explică, fără îndoială, prin necesitatea „monitorizării activităților neobișnuite ale Armatei Populare de Eliberare în regiune”.

Sâmbătă, US Navy a trimis distrugătorul cu rachete ghidate USS Barry în strâmtoarea Taiwan, ca parte a unei misiuni de tip FONOPS (asigurarea libertății de navigație), precum și o aeronavă de recunoaștere a semnalelor electronice EP-3 Aries.

„Suntem pregătiți , oricare ar fi amenințarea”, a prevenit recent generalul Mark Rilley, șeful statului-major interarme american. 1898 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în rândurile militarilor americani.

„Sper că nimeni în lume nu crede că capacitățile armatei americane sunt serios afectate. Nu este cazul”, a insistat Rilley.