Trump a scris, pe Twitter, că Statele Unite au motive să creadă că știu cine sunt vinovați de atacurile cu drone asupra facilităților petroliere din Arabia Saudită.

SUA sunt pregătite și gata de atac, dar acesta depinde de anumite verificări, a anunțat Trump. El a adăugat că mai așteaptă doar poziția Arabiei Saudite cu privire la cauzele atacului și precizări cu privire la modul în careregatul arab își dorește colaborarea.

Declarația președintelui american întărește așteptările cu privire la un răspuns militar al Statelor Unite, mai ales că nu este prima amenințate a lui Trump la adresa Iranului. În iunie, liderul de la Casa Albă a anunțat, folosind un limbaj similar, că țara sa este pregătită să răspundă militar agresiunilor Iranului.

Atacurile asupra câmpurilor petroliere saudite au distrus circa 5% din capacitatea globală de producție. Atacul a fost revendicat de rebelii Houthi din Yemen, dar se știe despre aceștia că sunt susținuți de Teheran.

Deși Trump nu a numit explicit Iranul, șeful diplomației americane Mike Pompeo a criticat Teheranul pentru aceste atacuri. Chiar dacă Pompeo nu a prezentat public probe, un oficial din apărare a făcut referire la imagini din satelit difuzate de CNN, din care se vede că atacurile au venit dinspre nord-vest, nu dinspre Yemen.

Ministrul de externe din Iran a respins toate aceste acuzații.