Cel mai înalt diplomat al Chinei, anunț surprinzător despre relațiile cu SUA

Cel mai înalt diplomat al Chinei, anunț surprinzător despre relațiile cu SUA SUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

În timp ce cele două superputeri depun eforturi pentru a stabili legături mai stabile în 2024, ministrul de externe al Chinei a declarat marți că relațiile cu SUA s-au „stabilizat” anul trecut.

Pe lângă dezacordurile cu privire la Taiwan și revendicările conflictuale din Marea Chinei de Sud, SUA și China s-au confruntat recent în legătură cu subiecte fierbinți, de la comerț și tehnologie la drepturile omului.

Relațiile dintre SUA și China, „stabilizate”

Președintele Joe Biden și omologul chinez Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie la San Francisco cu scopul de a reduce unele dintre cele mai grave tensiuni din ultimele decenii. Discuțiile au fost considerate un succes calificat de ambele părți.

Mai mult, înaltul șef al diplomației chineze, Wang Yi, a recunoscut că relațiile „s-au confruntat cu dificultăți serioase la începutul anului (trecut)”, într-un discurs rostit marți la opulenta Casă de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

China „și-a exprimat poziția solemnă, cerând ca SUA să își schimbe neînțelegerea față de China și să revină la o politică rațională și pragmatică față de China”, potrivit experimentatului diplomat.

Joe Biden și Xi Jinping

Joe Biden și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Wang a continuat: „După multe eforturi, cele două părți au reorganizat discursul și comunicarea, iar relațiile bilaterale au încetat să mai scadă și s-au stabilizat”.

Există încă dispute între cele două puteri

Cu toate acestea, evaluarea optimistă a lui Wang a ascuns faptul că există încă puncte semnificative de dispută între puteri.

Taiwanul, o insulă autonomă care servește drept punct de focar major între SUA și China, este programat să organizeze alegeri în această săptămână.

Deși Statele Unite sunt principalul aliat de securitate al Taiwanului și au avertizat China să nu acționeze agresiv față de democrația insulară autonomă, Beijingul revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și nu a exclus posibilitatea de a-l cuceri prin forță.

Taiwanul a lansat noi drone ca răspuns la un posibil „război asimetric” cu China. Foto

Taiwan. Sursa foto: Wikipedia

Cele două părți s-au confruntat, de asemenea, în legătură cu politicile tot mai asertive ale Chinei în Marea Chinei de Sud, pe care o revendică aproape în întregime. În ciuda unei hotărâri a unui tribunal internațional care a stabilit că aceste revendicări nu au suport legal.

SUA a asigurat China că nu sprijină independența Taiwanului

În cadrul întâlnirii lor de anul trecut, Biden l-a asigurat pe Xi că SUA „nu sprijină independența Taiwanului”, așa cum a subliniat marți Wang.

În plus, el a descris China ca fiind o națiune „responsabilă” care „se opune cu hotărâre hegemoniei și politicii de putere” și care „s-a ținut întotdeauna de dreptate și a susținut întotdeauna echitatea”.

Wang a avertizat că „folosirea puterii pentru intimidare este extrem de dăunătoare, iar lumea de astăzi nu este deloc pașnică”, potrivit Insider Paper.