SUA cer „lumii libere” să „triumfe” asupra Chinei comuniste

Șeful diplomației americane a lansat un atac de o rară virulență la adresa președintelui celei de-a doua putere mondială, Xi Jinping.

Ministrul american de Externe, Mike Pompeo, a cerut, joi,  „lumii libere” să „triumfe” asupra „noii tiranii” întruchipate, potrivit lui,  de China comunistă, după închiderea consulatului chinez din Houston, descris drept „o placă turnantă a spionajului”.

„China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în interiorul țării și mai agresivă în ostilitatea sa față de libertate oriunde altundeva”, a declarat Mike Pompeo, în California, în timpul unui discurs al cărui ton amintea mai mult ca niciodată de Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

Într-un atac de o virulență rară asupra președintelui uneia dintre marile puteri ale lumii, Xi Jinping, Pompeo a spus că acesta este un „adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare”, referindu-se în principal la funcția de secretar general al Partidului Comunist Chinez a lui Xi.

Discursul lui Mike Pompeo s-a înscris pe linia strategiei de fermitate a președintelui Donald Trump împotriva gigantului asiatic, prezentat în mai multe rânduri drept „amenințare” sau „pericol”.

Acest discurs vine după anunțul spectaculos al închiderii consulatului chinez din Houston (Texas), impusă de Washington, ceea ce a ridicat la un nou palier tensiunile fără precedent dintre  cele două mari puteri rivale.

Denunțând joi o „calomnie rău intenționată”, Beijing a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relațiilor diplomatice între cele două țări, în 1979.

„Am închis consulatul chinez din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului și a furtului de proprietate intelectuală”, a spus Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar faptele reproșate împotriva diplomaților săi.

Pe de altă parte,  poliția americană suspectează și o cercetătoare chineză, acuzată că și-a ascuns legăturile cu armata chineză pentru a obține o viză americană, că s-a refugiat la consulatul Chinei din San Francisco pentru a scăpa de arestare.

Secretarul american de Stat i-a acuzat în general pe chinezi că „fură” de la americani „prețioase secrete comerciale”.

Mike Pompeo a ales biblioteca prezidențială Richard Nixon, din Yorba Linda, pentru a-și rosti discursul acuzator la adresa Beijingului.

„A sosit momentul ca națiunile libere să ia măsuri”, a spus el, apelând la „o nouă alianță a democrațiilor”.

Obiectivul: „schimbarea atitudinii”  la Beijing, a pledat Pompeo, fără a merge până acolo încât să ceară schimbarea regimului din China, chiar dacă a salutat public mai mulți disidenți chinezi.

„Dacă ne vom înclina acum, nepoții noștri ar putea fi la mila Partidului Comunist Chinez, ale cărui acțiuni constituie prima provocare a lumii libere”, a insistat el.

„Xi nu este menit să semene tirania în China și în străinătate pentru totdeauna, decât dacă îl lăsăm”, a spus Pompeo.

Mike Pompeo a făcut numeroase referiri la Războiul Rece, îndemnând restul lumii să-și „aleagă tabăra” între „libertate și tiranie”.

El a salutat  „trezirea” anumitor țări, în special europene, dar a regretat și „timiditatea” altora, cum ar fi acest „aliat în cadrul NATO”, pe care nu l-a numit, reticent, potrivit lui, să apere autonomia Hong Kongului de frica de a nu-și pierde accesul la vasta piață chineză.

Un reproș adresat și companiilor americane care se pliază exigențelor chineze și susțin „în cunoștință de cauză sau fără cunoștința lor”, „încălcări grave” ale drepturilor omului.