Administrația Biden, împotriva unei ofensive a Israelului în Liban

Administrația Biden, împotriva unei ofensive a Israelului în Liban Liban. Sursa foto: Platforma X

Statele Unite au lansat un avertisment către Israel, miercuri, recomandând evitarea unei ofensive în Liban care ar putea reflecta acțiunile desfășurate în Fâșia Gaza. Acest mesaj a venit în urma declarațiilor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a amenințat Libanul cu represalii similare celor aplicate în Gaza.

SUA, avertisment către Israel. Ofensivele din Liban nu sunt susținute

Administrația americană a subliniat necesitatea de a evita escaladarea conflictului în regiune, cerând Israelului să adopte măsuri de reținere în acțiunile sale militare împotriva Libanului. Avertismentul vine în contextul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu, unde o nouă criză ar putea destabiliza și mai mult situația.

„Spun foarte clar că nu ar trebui să existe acţiune militară în Liban care să semene cu cea din Gaza şi al cărei rezultat să semene cu cel din Gaza", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Statele Unite se declară îngijorate față de situația din Gaza

Statele Unite s-au declarat „extrem de îngrijorate” în legătură cu accesul la ajutor umanitar în Fâșia Gaza, în special în zona de nord, unde armata israeliană desfășoară bombardamente puternice și a blocat rutele de transport.

„Aceasta face obiectul unor discuţii foarte urgente între guvernele noastre”, a afirmat Matthew Miller, subliniind că Israelul are „obligaţia conform dreptului internaţional umanitar să permită accesul alimentelor, apei şi a altor forme de ajutor umanitar în Gaza”.

După ce a slăbit influența mișcării islamiste Hamas, responsabilă pentru atacul din 7 octombrie anul trecut care a declanșat conflictul din Gaza, Israelul se confruntă acum într-un conflict deschis cu Hezbollah în Liban, aliata Hamas.

Matthew Miller

Matthew Miller. Sursă foto: Captură video Youtube

ONU susține că Israel va distruge Libanul, la fel cum a făcut cu Gaza

Națiunile Unite au făcut marți un apel urgent pentru a pune capăt conflictului din sudul Libanului, avertizând asupra riscului unei „spirale catastrofice” asemănătoare celei din Fâșia Gaza, relatează AFP. Matthew Hollingworth, directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru Liban, a subliniat necesitatea de a evita un astfel de scenariu, accentuând importanța unor măsuri imediate.

Aflat la Beirut, Hollingworth le-a transmis jurnaliștilor din Geneva, prin videoconferință, că, după ce a coordonat operațiunile PAM în Fâșia Gaza în prima parte a anului, și-a asumat rolul în Liban, unde a observat similitudini îngrijorătoare. „Simt că am putea intra în aceeași spirală catastrofică. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita acest lucru”, a subliniat el.

Războiul din Fâșia Gaza, provocat de atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, a dus la moartea a peste 41.900 de persoane. Între timp, în Liban, conflictul s-a intensificat, cu lovituri aeriene israeliene și operațiuni terestre împotriva militanților Hezbollah, care au provocat peste 1.100 de victime și au forțat aproape 1 milion de persoane să-și părăsească locuințele.

Steagul Israelului a fost ridicat de soldații IDF în sudul Libanului

Forțele israeliene au distrus așa-numita „Grădină a Iranului”, situată la periferia localității Maroun al-Ras din sudul Libanului, la mai puțin de un kilometru de granița cu Israelul, și au arborat un steag israelian în acel loc. Locația era un simbol al influenței iraniene în regiune și găzduia o statuie a fostului comandant iranian Qassem Soleimani, ucis în 2020 la Bagdad.

În plus, „Grădina” includea și o replică a sanctuarului Domul Stâncii din Ierusalim, simbolizând legăturile strânse dintre Iran și mișcările regionale de rezistență. Acest spațiu era văzut ca un punct de referință pentru susținătorii Iranului în sudul Libanului și reprezenta o prezență simbolică a influenței iraniene în proximitatea graniței israeliene.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini care surprind zona complet devastată de bombardamente, cu soldați ai Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) care amplasează steagul israelian pe locul unde anterior fusese arborat steagul iranian. Acțiunea a fost interpretată ca un gest simbolic puternic, sugerând dominația Israelului asupra acestei zone strategice și un mesaj clar adresat Iranului și aliaților săi din regiune.

Revista presei